Slušaj vest

Dok su se pre nekoliko godina jeftinim „gablecima“ smatrali oni od oko 15 kuna, danas je teško pronaći ručak ispod 10 evra, pogotovo u većim gradovima. Zbog toga mnogi ljudi posežu za mobilnim telefonima i naručuju preko aplikacija koje naplaćuju dostavu nekoliko evra, pakovanje, uslugu i razne dodatke, pa cena ispadne još veća.

Posetili smo bistro koji se nalazi u sklopu područnog ureda Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje na adresi Tvrtkova 5. S obzirom na to da nema „službeni“ naziv, ovaj restorančić često zovu Kantina u Tvrtkovoj ili Bistro Tvrtkova.

Na samom ulazu u zgradu HZMO-a nalazi se tabla na kojoj je istaknuta dnevna ponuda. Mi smo bistro posetili u utorak oko 12 sati kada je na meniju bilo šest jela. Spustili smo se niz stepenice i ušli u prilično popunjen mali bistro.

Najskuplje jelo 6,80 evra

Na red smo došli za nekoliko minuta, a princip naručivanja je takav da se izaberu jela sa liste, plati se na kasi i sa računom se ide dalje do kuvarice. Kuvarica izdaje naručena jela koja se stavljaju na poslužavnik zajedno sa ubrusom i priborom za jelo, a moguće je poslužiti se i unapred natočenim vodama koje stoje na šanku.

Naručili smo kupus u paradajz sosu sa faširanim šniclama i goveđu šniclu u sosu od pečuraka sa njokama i salatom, što nas je koštalo 13,60 evra (6,80 evra po jelu). Tačne stavke na računu uključivale su kupus u paradajzu (4,60 evra), faširana šnicla (2,20 evra), prirodna šnicla sa salatom (6,20 evra) i njoke (60 centi).

Osim toga, u utorak su u ponudi bili i bečka šnicla sa restovanim krompirom i salatom (6,80 evra), lazanje sa salatom (6,80 evra), kotlet na mađarski način sa pirinčem i salatom (6,80 evra), pljeskavice od tikvica sa pomfritom i salatom (5,80 evra) te minestrone supa (1,10 evra).

Najbolje doći do 13 sati

U trenutku naše posete od desetak stolova bila su slobodna samo dva. Porcije su bile obilne, a ukus zadovoljavajući. Budući da je tokom celog našeg boravka u bistrou bila gužva, čini se da za ovo mesto zna više ljudi nego što smo očekivali.

U samom centru grada ručak ispod 7 evra teško da se igde može naći, a ne treba zanemariti ni bogatu ponudu jela. Na vratima piše da se hrana poslužuje od 10.10 sati do 14.30 sati, ali savet je da dođete što ranije jer oko 13 sati neka jela više nisu dostupna.

Šta se nudi u Tvrtkovoj moguće je saznati na Fejsbuk stranici Kantina 112 ili na Instagram profilu kant.ina112, gde se svakodnevno objavljuje dnevna ponuda. Pre mesec dana restoran je preuzeo novi vlasnik jer se prethodna vlasnica penzionisala, ali posetioci nam otkrivaju da se nije mnogo toga promenilo.

Može i za poneti

"Svratim u Tvrtkovu kad sam u prolazu. Hrana je ukusna, podseća na maminu kuhinju, a cene su i više nego pristupačne“, rekao nam je jedan Zagrepčanin koji je svratio na ručak.

Hranu je moguće naručiti i „za poneti“ ukoliko nemate vremena da jedete u bistrou, a cene svih jela su ispod 7 evra bez obzira na dan. Posetioci kažu da je najveća gužva oko 11.30 sati, ali uglavnom nema dugog čekanja jer su kuvarice navikle da brzo pripremaju porcije.

Kurir Biznis/Dnevno.hr