Slavski kolač i ove sezone slava postaje tema broj jedan, budući da su pekari rešili da iskoriste priliku u kojoj domaćice biraju da ne mese same, već prihvate bilo koju cenu i naruče ga u pekari. Za to zadovoljstvo moraće da spreme i do 2.000 dinara za kilogram.

Uoči slavskih praznika, kada se tradicionalno pripremaju specijaliteti za proslavu, jedan od ključnih simbola srpske kulture ponovo je u centru pažnje. Cene ovog omiljenog pekarskog proizvoda variraju u zavisnosti od lokacije i kvaliteta, a razlike su značajne.

U Banatu, slavski kolač se može pronaći po ceni od oko 600 dinara za kilogram. Ovaj iznos odražava lokalne tradicije i pristupačne troškove života, što omogućava pekarima da zadrže cene na razumnom nivou. Osim toga, banatske pekare često nude kolače koji su napravljeni po tradicionalnim receptima, sa naglaskom na kvalitetne sastojke.

slavski-kolac-foto-zorana-jevtci.jpg
Zorana Jevtić/Ilustracija 

S druge strane, u centru Beograda, cene slavskog kolača iz godine u godinu rastu. Tu se kilogram može naći za oko 700 dinara, što je razumljivo s obzirom na viši životni standard i troškove poslovanja u glavnom gradu. Pekare u Beogradu često nude dodatne opcije i inovacije, kao što su razni dodaci ili personalizovane dekoracije, što može uticati na visinu cene.

Međutim, najzanimljivija situacija se dešava u jednoj poznatoj beogradskoj pekari koja naplaćuje čak 2.000 dinara po kilogramu slavskog kolača. Ova cena izaziva šok među potrošačima, ali i postavlja pitanje o vrednosti i kvalitetu.

- Ništa oni više truda ne ulože nego kad spremaju običan hleb, ali znaju da će mnogi u nedostatku vremena ili zbog toga što ne umeju da spreme radije da kupe i ne razmišljaju o tome. Takvima i treba da se naplati papreno, jer se zna da se bar slavski kolač sprema u svom domu, ne kupuje se bilo gde, a samo znaju da kukaju - zaključio je Beograđanin Mirko.

Pekari maksimalno koriste ovaj period godine da zarade, pa je na domaćicama da razmisle šta im se više isplati - par sati u kuhinji ili dodatan trošak koji nije zanemarljiv.

BiznisKurir.rs

Uoči slavskih praznika, kada se tradicionalno pripremaju specijaliteti za proslavu, jedan od ključnih simbola srpske kulture, slavski kolač, ponovo je u fokusu. Cene ovog omiljenog peciva variraju u zavisnosti od lokacije i kvaliteta, a razlike su značajne.
U Banatu, slavski kolač se može pronaći po ceni od oko 600 dinara za kilogram. Ova cena odražava lokalne tradicije i pristupačne troškove života, što omogućava pekarima da zadrže cene na razumnom nivou. Osim toga, banatske pekare često nude kolače koji su napravljeni po tradicionalnim receptima, sa naglaskom na kvalitetne sastojke.
S druge strane, u centru Beograda, cene slavskog kolača rastu. Tu se kilogram može naći za oko 700 dinara, što je razumljivo s obzirom na viši životni standard i troškove poslovanja u glavnom gradu. Pekare u Beogradu često nude dodatne opcije i inovacije, kao što su razni dodaci ili personalizovane dekoracije, što može uticati na cenu.
Međutim, najzanimljivija situacija se dešava u jednoj poznatoj beogradskoj pekari koja naplaćuje čak 2.000 dinara po kilogramu slavskog kolača. Ova cena izaziva šok i divljenje među potrošačima, ali i postavlja pitanje o vrednosti i kvalitetu. Ova pekara se ističe kvalitetom sastojaka i ručnom izradom, a često su u ponudi i specijalni kolači koji se prave po starim, tradicionalnim receptima. Mnogi kupci smatraju da su takvi proizvodi vredni svake uložene pare, dok drugi skeptično gledaju na ovakve cene, smatrajući ih pretencioznim.
Kao rezultat, cena slavskog kolača postaje ne samo pitanje ekonomije, već i kulture i tradicije. U vreme kada se sve više pažnje poklanja hrani i njenoj izradi, razlike u cenama među različitim regijama i pekarama podstiču rasprave o vrednosti tradicije u modernom društvu.
Bez obzira na cene, slavski kolač ostaje neizostavan deo srpske tradicije, simbol okupljanja porodice i prijatelja. Kako se blagi miris sveže pečenog kolača širi domovima širom zemlje, jasno je da njegova vrednost nadilazi samo ekonomsku dimenziju; ona se nalazi u zajedništvu koje stvara tokom slava.