Poljoprivrednici na području Valjeva imali su na raspolaganju 100 miliona dinara u gradskom agrarnom budžetu, a taj novac iskoristilo je 1.129 poljoprivrednika kroz razne podsticajne mere koje je realizovalo preduzeće „Agrorazvoj – valjevske doline“.

Iz izveštaja o sprovođenju mera poljoprivredne i politike ruralnog razvoja Grada Valjeva, zaključuje se da je najveće interesovanje poljoprivrednika na ovom području bilo za meru investicije u fizičku imovinu gazdinstava - 565 gazdinstava, naime, iskoristilo je 56,3 miliona dinara.

Pravo na podsticaje za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite ostvarilo je 50 gazdinstava, za šta je utrošeno nepuna četiri miliona dinara.

Akcenat na mladim poljoprivrednicima

Podsticaje za iskopovanje arterskih bunara ostvarila su 23 registrovana poljoprivredna gazdinstva, što je agrarni budžet Valjeva stajalo 8,9 miliona dinara.

shutterstock-2147110867.jpg
Shutterstock 

 - Među podsticajnim merama izdvojio bih dve za koje mislim da su veoma važne. To su podsticaji za mlade poljoprivredne proizvođače i bušenje arterskih bunara. Tokom ove i prošle godine izbušeno je preko 60 arterskih bunara, što je vrlo važno za naše proizvođače kako bi se nesmetano bavili poljoprivrednom proizvodnjom. Za meru podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima bilo je izdvojeno 15 miliona dinara, zahteve je podnelo njih 100, dok je sredstva iskoristilo 70. Prednost smo dali onima koji se isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom i žive od tog svog rada – navodi Goran Marjanović, direktor preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“.

Podsticaji i za organsku proizvodnju

Podsticaje “Agrorazvoja” u iznosu od 374.000 dinara za organsku proizvodnju iskoristila su dva gazdinstva, sedam gazdinstava dobilo je 676.000 dinara u okviru mere podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu i na uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane. Pravo na podsticaje za izradu metaboličkih profila i analize stočne hrane ostvarilo je 49 poljoprivrednika u iznosu od 2,4 miliona dinara, dok je za meru održivo korišćenje šumskih resursa potrošeno 1,8 miliona dinara agrarnog budžeta Valjeva.

Konačno, u okviru mere uspostavljanja i jačanja poljoprivrednih udruženja, 960.000 dinara iskoristilo je šest udruženja koja okupljaju poljoprivrednike valjevskog kraja.

BiznisKurir/Blic