Kako se situacija na Bliskom istoku zaoštrava, a izbijanje većih ratnih sukoba između Izraela i Irana sve izvesnije, cene nafte na svetskim berzama, koje su inače najosetljivije u nestabilnim situacijama, počele su opet da skaču.

Nesigurna bezbednosna situacija na Bliskom istoku koji je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika nafte, mogla bi da dovede da cene nafte porasti na 100 dolara po barelu, zaključak je višeg analitičara energetike kompanije MST Marki (MTS Marquee) Saul Kavonik, a preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Da će ova kriza i te kako da se odrazi na cenu crnog zlata smatraju i domaći uvoznici i distributeri nafte i naftnih derivata.

- Normalno je da berza reaguje na mogućnost ratnih sukoba na Bliskom istoku. Cene sirove nafte su najosetljivije od svih drugih sirovina na berzi jer i zbog malih stvari dolazi do promene cena, a posebno sada jer se radi o ozbiljnom poremećaju odnosa i potencijalnom ratu i to u regionu koji je najveći svetski proizviđač sirove nafte. Tako da će sigurno trend povećanja cena nafte biti prisutan jer je pitanje koliko će Iran moći da proizvodi u istom kapacitetu. U svakom slučaju ovo je jedan ozbiljan poremećaj. Teško se može proceniti dokle će ići cena pošto ona zavisi od mnogo faktora i od broja zemalja koje su tu uključene - kaže za Kurir Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika AD "Nafta".

294270.00-58-33-01.still003.jpg
Kurir TV 

On dodaje da već bilo problema sa uvozom nafte jer su zbog napada tankeri morali da obilaze određene rute.
- Zato sad to može biti problem. Zavisi da li će sukob da buikne i od broja učesnika. Ali i sama ta nestabilnost koja je sad neuporedvio veća će izazvati poremećaj cena - upozorava Atanacković.

BROJKE


71,027 dolara košta baral sirove nafte


74,754 dolara za barel košta nafta Brent

I sekretar Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić ističe da svaka promena počev od kliamtskih pa do geopolitičkih gura cene nafte naviše.

0806-nebojsa-mandic.jpg
Nebojša Mandić 

- Zaglavljivanje tankera u Sueckom kanalu i napadi Huta na brodove u Crvenom moru uticali su da iznosi porastu. U regionu, gde se zemlje OPEK nalaze i na tom prostoru Bliskog istoka, treba imati u vidu da će cene skočiti. Iran spada u zemlje sa visokim rezervama i svakako može doći do poremećaja u proizvodnji i na svetskom tržištu. U kom obimu, to je teško predvideti - kaže Savić.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija SRBIJI SU UGALJ I NAFTA BITNIJI OD GASA! Šormaz za Kurir TV šokirao: Ne uvođenjem sankcija Rusiji SAMO GUBIMO