Ako ste mislili da dadilje koje uzimaju 600 dinara po satu za čuvanje dece imaju ekstra satnicu, prevarili ste se. Ima onih koji na mnogo lakši i jednostavniji način za sat vremena "zgrnu" oko 9.000 dinara.

Reč je o privatnim sportskim klinikama koje za sistematski pregled dece koja se aktivno bave sportom po detetu naplaćuju po 1.500 dinara, a za sat vremena pregledaju po šestoro dece.

Možda bi ta satnica bila i manja kada bi se deca pregledala temeljnije što bi zahtevalo i više utrošenog vremena, pa bi i broj pregledanih po satu bio manji, ali kako tvrde roditelji, sve funkcioniše "kao na traci".

To što im, dok trepnu, iz džepa izbiju priličnu sumu novca roditeljima je manja briga u poređenju sa strepnjom da pregled nije urađan kako treba. Svima njima je u glavi koliko se često dešava da "pravo-zdravo" dete samo padne kao pokošeno na terenu.

- Nisam sigurna da je za 10 minuta, koliko je trajao sistematski pregled, doktor uspeo da ustanovi da je moja ćerka potpuno zdrava za bavljenje sportom. Neverovatno, dok sam popunila jedan obrazac on je već pregledao dete. Sve se odigravalo kao na traci, jedan izlazi, drugi ulazi, treći čeka... Svi smo bili zakazani na 15 minuta. Posle nas ostalo je još nekoliko malih sportista u čekaonici. Dok upišeš ime i prezime ode 1.500 dinara - kaže S. S. iz Beograda, majka jedne devojčice koja trenira odbojku.

CENOVNIK SISTEMATSKIH PREGLEDA ZA SPORTISTE

  • Sistematski pregled (pregled + lab. analize krvi) - 1.500- 1.900 dinara
  • Sistematski pregled (pregled + test opterećenja + laboratorijske analize krvi) - 4.900 dinara
  • Sistematski pregled (pregled + UZ srca + test opterećenja + laboratorijske analize krvi) - 7.900 dinara
  • Sistematski pregled (EKG + proširene lab. analize + test opterećenja + pregled/potvrda specijaliste) - 6.000 dinara
  • Test opterećenja na pokretnoj traci - 4.000 dinara
  • Analiza telesnog sastava - 900 dinara

Da su roditelji u pravu što su zbarinuti i da pregledi zaista traju po 10 -15 minuta, kao i da mogu da koštaju i dosta više od onog koji je platila naša sagovornica u to se uverila novinarka Kurira kojoj je u jednoj sportskoj poliklinici u Novom Sadu doslovno rečeno:

- Običan sistematski pregled za decu sportiste košta 1.900 dinara i traje 10 do 15 minuta. Zakazivanje je obavezno i već sad zakazujemo termine za sledeću nedelju - rekla nam je ljubazna gospođa.

Prof. dr Miljko Ristić, čuveni kardiohirurg i predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije ističe da je 10 minuta apsolutno nedovoljno za pregled deteta sportiste.  

sequence-03.01-11-40-21.still004.jpg
Kurir Televizija 


- To su nepotpuni pregledi. Ne znam šta sve rade, ali 10 minuta je malo. Samo ultrazvuk srca, koji bi morali da urade, nema šanse da urade bez 20 minuta. Ipak, je srce motor i ono ako stane nema tu više povratka. Prema Statutu Fudbalskog zaveza Srbije pregledi fudbalera su obavezni dva puta godišnje pred početak prolećne i jesenje sezone. Trebalo bi da se uradi test opterećenja, ultrazvuk, pregled slušalicama i sve ispod 25 minuta ili posla sata je nedovoljno. Kod dece se otrkiva neki defekt između desne i leve pretkomore, mali otvor 2x2 mm ili veći 10x10. Za manje otvore treba vreme da utvrdite da li ih ima - naglašava profesor Ristić.