U Dalmaciji ne popuštaju vrućine, ali ni cene. Ljudi jedva da su se navikli na evro, pa i dvostruko veće cene, ali eto ti leta i turista pa one ponovo skaču. Klip kukuruza – evro i po. Mnogi se pitaju da li se uopšte više išta može kupiti za jedan evro.

Gospodin Marko Rudela više od 50 godina živi u Kaliforniji. Bavi se građevinskim biznisom i mesečni prihod mu je 30 puta veći nego prosečnom Hrvatu. Ali, cenama u Hrvatskojje šokiran.

- Čujte, ja ne znam kako ljudi ovde mogu da žive s 800, 1.000 evra, neto. Na primer, odavde odete na trg, kafa ili boca vode je skuplja nego na Beverly Hillsu, u Diznilendu - rekao je Mladen Rudela iz Zadra, piše HRT.

Nedavno je bio i u Nemačkoj

- Recimo, sapun za pranje tamo, neki proizvodi, koštaju dolar, evro i po, ovde isti košta pet evra, pa to je Bože sačuvaj - nastavlja Rudela.

Dva kilograma blitve – deset evra. Josip iz Radovina imao je i sreće, pa je kilogram platio četiri evra.

shutterstock-1805824777.jpg
Shutterstock 

- Kad bi preračunavao u kune, onda ne bih uzimao hleb, bio bih bez njega -objašnjava Josip iz Radovina.

Burek dva evra, klip kukuruza evro i po, “makijato”, i to onaj jeftiniji 1,60. Beli luk od deset evra ne tera više vampire, nego kupce. Pa ima li više išta za evro?

- Za jedan evro? Pola vekne hleba. Ništa drugo - naglašava Zvonimir iz Zadra.

Gospodin iz Novoga Sada primećuje da leti svake nedelje cene u trgovinama rastu.

- Svakih 10, 15 dana po 20, 30 centi idu gore cene. Uglavnom, svi proizvodi, tako imamo osećaj - zaključuje Igor Prešeren iz Novog Sada.

Iako će, možda, kontinentalci reći lako je Dalmatincima. Beru novac sa stabala od turizma. Ali ne, nemaju svi apartmane i ne žive od turizma, a plaćaju svakodnevne osnovne namirnice kao najbogatiji Evropljani.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik