NAJVIŠE UPLATA ZA KOLA: Skoro trećina novca za ovu polisu - Sektor osiguranja prošle godine doživeo znatan skok
Foto: Shutterstock

NAJVIŠE UPLATA ZA KOLA: Skoro trećina novca za ovu polisu - Sektor osiguranja prošle godine doživeo znatan skok

Novčanik -

Sektor osiguranja u Srbiji je lane zabeležio pozitivan neto rezultat, koji je posle oporezivanja iznosio 10,2 milijarde dinara. Osiguravajuća društva su ostvarila ukupnu premiju u visini od 155,3 milijarde dinara, što je 1,3 milijarde evra ili 1,4 milijarde dolara, i predstavlja povećanje od 15,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ovo se ističe u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru osiguranja i navodi da je u našoj zemlji poslovalo 20 osiguravajućih društava, isti broj kao i 2022. godine, a od toga je 15 u većinskom stranom vlasništvu.

Učešće premije u procenjenom bruto domaćem proizvodu (BDP) u Srbiji prošle godine je iznosio 1,9 odsto, a u zemljama Evropske unije 6,2 odsto. Autori izveštaja ukazuju da kada se naši rezultati porede sa grupom zemalja u razvoju u celom svetu gde je prosek 3,3 odsto i zemljama u razvoju Evrope i srednje Azije, čiji je prosek 2,3 odsto, kao i s obzirom na to da se zemlje kao što su Rusija i Turska nalaze iza Srbije, može se zaključiti da je naša zemlja na zadovoljavajućem mestu i da postoje potencijali za poboljšanje ove pozicije.

motor, Automobili, Gužva
foto: Shutterstock

Premija po stanovniku u Srbiji je lane iznosila 216 dolara ili 200 evra, a u članicama EU 2.516 dolara, u zemljama u razvoju na nivou sveta 195 dolara, a u zemljama u razvoju Evrope i srednje Azije 207 dolara. Na prvom mestu u svetu su SAD sa 9.640 dolara, a slede Hongkong i Singapur.

Premija je cena osiguranja, odnosno novčani iznos koji ugovarač ima obavezu da plaća po ugovoru o osiguranju. U strukturi premije, učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 80,3 odsto, a životnih se smanjilo sa 21,4 procenta, koliko je bilo u 2022. na 19,7 odsto u 2023. Kada se posmatra ukupni portfelj, onda je 68,9 odsto učešće pet vrsta neživotnih osiguranja - dobrovoljno zdravstveno, osiguranje motornih vozila (kasko), imovine od požara i drugih opasnosti, ostala osiguranja imovine i osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila. Ovo poslednje osiguranje, koje je obavezno prilikom registracije vozila, zadržava vodeće učešće u ukupnoj premiji sa 29,8 procenata, a zatim slede životna osiguranja sa 19,7 i imovinska sa 18,9 odsto.

Osiguranje od posledica nezgode, koje obuhvata, između ostalog, i obavezna osiguranja, kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih oboljenja beleži učešće od svega 2,5 odsto. Primetan je znatan rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, od čak 47,3 procenta, što povećava i njeno učešće u ukupnoj premiji sa 7,4 na 9,4 odsto u 2023.

automobili
foto: Shutterstock

U izveštaju NBS se navodi da je bilansna suma sektora osiguranja porasla za 11,6 odsto i iznosi 375,5 milijardi dinara. Kapital je povećan za 10,5 procenata, a njegova vrednost je 79,5 milijardi dinara.

Procenjuje se da je u 2023. godini realan rast svetskog bruto domaćeg proizvoda iznosio 3,2 odsto i prognozira se nastavak rasta istim tempom i u 2024. godini. Realan rast globalnog tržišta osiguranja u 2023. godini iznosio je 2,8 odsto, a procenjuje se da će ove godine iznositi 3,2 odsto.

Najveći

Pet država sa najvećim učešćem u ukupnoj premiji ostvarenoj na svetskom nivou - SAD, Kina, Velika Britanija, Japan i Francuska, pokrivale su 69,1 odsto ovog tržišta.

biznis.kurir.rs/Novosti

Bonus video:

02:35

OVA PREDUZEĆA SU U POSEBNOM RIZIKU ZBOG IGLIČASTOG GRADA! Stručnjaci bez dileme: U takvim slučajevima, MORATE imati osiguranje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja