KILOGRAM IDE I ZA 47 EVRA! Za ovo se otimaju i najbolji restorani u Evropi, a pravi se po zaboravljenoj proceduri (FOTO)
Foto: Shutterstock

KILOGRAM IDE I ZA 47 EVRA! Za ovo se otimaju i najbolji restorani u Evropi, a pravi se po zaboravljenoj proceduri (FOTO)

Novčanik -

Gregori i Virli Maršal vlasnici su jednog preduzeća u Škotskoj gde proizvode morsku so. I to ne bi bilo ništa posebno da nemaju proizvod koji se pravi po zaboravljenoj proceduri, a za kojom se otimaju najbolji restorani u Europi. Pre četiri godine počeli su sa proizvodnjom soli na održiv način po metodi koja uključuje 100 odsto čistu morsku vodu sa zapadne obale Škotske i strukturu Thorn Tower – koja pročišćava vodu uz pomoć vetra i povećava koncentraciju mineralnih materija u soli.

Ovo je jedna od poslednjih preostalih struktura takve vrste u Škotskoj, a koja daje nerafinirane kristale visoke čistoće i slatko-gorkog okusa s natruhama mora i vetra.

morska so
foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Najčudesnija morska sol

Iako je bračni par Maršal počeo s proizvodnjom pre svega pet godina, Blacktorn so danas se koristi u oko 20 restorana s Mišelinovim zvezdicom. Poznati britanski kuvar Džejms Martin opisao ju je kao "najčudesniju so koju ćete ikada videti." Ona se može dodati različitim supama, varivima, umacima i mesnim jelima tokom termičke obrade, ali najbolja je kada se pospe na jelo neposredno pre posluživanja.

Oplemeniće ukus – a pogotovo ako se doda desertima na bazi tamne čokolade. So se može naručiti preko njihove onlajn prodavnice– tu ćete naći pakovanja od 120 grama, 240 grama te 1,4 kilograma. Za najmanje pakovanje treba izdvojiti 4,90 britanskih funti ili oko 5,80 evra, dok će vas 1,4 kilograma koštati 38,75 funti ili oko 47 evra.

(Kurir.rs/Punkufer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track