BEZ KEŠA NE IDITE U KUPOVINU OVIH STVARI: Trgovci posebno brane da pazarite cigarete karticom! Evo zašto će odmah da vas ODUVAJU
Foto: Shuterstock

računica

BEZ KEŠA NE IDITE U KUPOVINU OVIH STVARI: Trgovci posebno brane da pazarite cigarete karticom! Evo zašto će odmah da vas ODUVAJU

Novčanik -

Dok se pojedine zemlje u Evropi bliže trenutku kada će potpuno izbaciti keš iz upotrebe građani Srbije znaju da bez određene količine keša u novčaniku ne smeju da izađu na ulicu, jer im se može desiti da se kući vrate bez onoga što su krenuli da pazare.

Tako na primer pušači odlično znaju da cigarete ne mogu platiti karticom osim ako uz njih ne kupe još neke namirnice. Takođe, ako nemate keša u novčaniku nećete moći deci da kupite sladoled na uličnim frižiderima, nećete moći da pazarite voće i povrće na zelenim pijacama, a takođe ne možete platiti ni participaciju ako idete kod lekara u dom zdravlja.

novac, plaćanje, dinari, novčanik
foto: Kurir/Danijela Vujsić

Ljubitelji fudbala takođe treba da znaju da ukoliko se upute na stadione Crvene Zvezde i Partizana bez gotovine u džepu, ostaće napolju jer neće moći karticom da plate ulaznice za fudbalsku utakmicu. Isti slučaj je i sa halom Pionir i nekim drugim sportskim objektima.

ŠTA SE NE MOŽE PLATITI PLATNOM KARTICOM:

  • Ulaznice za muzeje
  • Karte za pojedine gradske bazene
  • Sladoled na uličnim frižiderima
  • Hrana u fast fudu
  • Cigerete i druga roba u nekim trafikama
  • Hrana u pojedinim pekarama
  • Participacija u domovima zdravlja
  • Frizure u velikom broju frizerskih salona
  • Ulaznice za fudbalske i košarkaške utakmice na stadionima i halama
  • Povrće i voće na zelenim pijacama

Ni u muzeje se ne može ući ako pri ruci nemate keš, jer se karte ne mogu platiti karticom.

Dušan Uzelac, urednik sajta "Kamatica" objašnjava da plaćanje karticama nije vezano za same kartice već za uređaj za plaćanje karticom, donosno pos terminale.

Dušan Uzelac
foto: Shutterstock

- Ono što je u pozadini cele priče jeste provizija koju vlasnici tih terminala i samog sistema za plaćanje, a to su kartičarske organizacije popus Master karda, Vize i drugih, naplaćuju za svaku transakciju. I zato što taj neko koji vam prodaje neku robu ili uslugu ne želi da plaća ili mu se ne isplati vi ne možete koristiti karticu za plaćanje. Na primer, cigarete se ne mogu plaćati karticama jer je marža na njihovoj prodaji 1,5 odsto, a provizija na plaćanje karticom je dva procenta i onaj ko bi dozvolio plaćanje karticama izgubio bi celu zaradu. I zbog toga što vlasnici tih lokala smatraju plaćanje karticama neisplativim zato i ne uvode pos terminale - objašnjava Uzelac.

Nije zgoreg napomenuti da ukoliko poručite hranu iz pojedinih restorana koji imaju sopstvene dostavljače da pri ruci morate imati keš jer na kućnom pragu ne možete platiti karticom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track