AMERIKANCI U DUGOVIMA DO GUŠE: Nemaju sredstva ni za osnovne namirnice, evo kako se bore da prežive mesec!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

AMERIKANCI U DUGOVIMA DO GUŠE: Nemaju sredstva ni za osnovne namirnice, evo kako se bore da prežive mesec!

Novčanik -

Amerikanka Stejsi Elis radi puno radno vreme kao pomoćnik medicinske sestre i ima drugi posao sa skraćenim radnim vremenom. Ipak, ona mora da uštedi, te sada kupuje u radnjama gde su cene znatno jeftinije, ali i kvalitet značajno manji.

Naime, Elis se ponekad okreće rizičnim kreditima do dana plate (kratkoročno zaduživanje sa visokim kamatama) dok se bori sa cenama namirnica koje su porasle za 25 odsto otkako je Bajden stupio na funkciju u januaru 2021.

- Pre inflacije nisam imala nikakav dug, nisam imala kreditne kartice, nikada nisam podnela zahtev za zajam do plate ili bilo šta od toga. Međutim, od inflacije, morala sam da uradim sve te stvari... morala sam potpuno da smanjim svoj kvalitet života - rekla je ona.

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

Skok u cenama namirnica nadmašio je istorijski rast troškova života od 20 odsto koji je usledio nakon pandemije, stisnuvši domaćinstva širom zemlje i podstaći široko rasprostranjeno ekonomsko i političko nezadovoljstvo.

- Želim da mi neko pomogne, pomogne američkom narodu. Džo Bajden, gde si? - rekla je Elis.

Za predsednika, koji se već bori sa ozbiljnim sumnjama u njegovu sposobnost za još jedan mandat, pitanje troškova života predstavlja veliki izazov, koji preti da umanji odziv pristalica na izborima o kojima bi, kao i o poslednja dva, moglo da se odluči nekoliko desetina hiljada glasova u nekolicini ključnih država, prenosi BBC.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track