BALKANSKI GIGANT PRATI SVETSKI TREND POSKUPLJENJA OMILJENE POSLASTICE: 'Činimo sve što je u našoj moći...'
Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia, Shutterstock

ISPLATI LI SE?

BALKANSKI GIGANT PRATI SVETSKI TREND POSKUPLJENJA OMILJENE POSLASTICE: 'Činimo sve što je u našoj moći...'

Novčanik -

Kandit podiže cene čokolade, nakon što je i Kraš najavio isti potez, dok je Zvečevo poručilo da neće poskupeti svoje proizvode.

Cena zrna kakaa od početka godine je udvostručena, a to će uskoro osetiti i krajnji potrošači, između ostalog i u Hrvatskoj. U narednim mesecima kupce očekuju korigovane cene čokolada na policama supermarketa, piše SEEbiz.

- Cene kakaa u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine. Prinosi su već neko vreme slabi, prvenstveno zbog specifične virusne bolesti koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uslovi su dodatan otežavajući faktor, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga, cene na berzi trenutno dostižu istorijske nivoe, pa nas u skladu sa tim neminovno očekuju nove cene čokolade i srodnih proizvoda na policama - rekli su iz uprave Kandita.

fabrika, Kraš
foto: Printskrin / You Tube

Dodaju da su kao proizvođač maksimalno umanjili prenos povišene cene sirovine na potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana.

- Uprkos internim potezima, cena gotovog proizvoda neće moći ostati ista te ćemo se morati prilagoditi tržištu i novonastaloj situaciji, sa namerom da obezbedimo pristupačne cene za našeg krajnjeg potrošača. Činimo sve što je u našoj moći da naši kupci što manje osete ove promene i da mogu nastaviti da uživaju u našim proizvodima po pristupačnim cenama i nakon jula, kada se mogu očekivati promene u cenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na berzama kakaovca uskoro stabilizovati - istakli su iz Kandita.

biznis.kurir.rs/Seebiz

Bonus video:

00:08

800 dinara za 60 grama čokolade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track