10 DANA U GRČKOJ ZA CELU PORODICU MOŽE I ZA MANJE OD 400 €! Odlična ideja koja garantuje odmor, a smeštaj nosi jednu bitnu razliku
Foto: Shutterstock

10 DANA U GRČKOJ ZA CELU PORODICU MOŽE I ZA MANJE OD 400 €! Odlična ideja koja garantuje odmor, a smeštaj nosi jednu bitnu razliku

Novčanik -

Porodica Troh iz Belgije svoj letnji odmor provešće u jednom kampu u Hrvatskoj. Parcela na koju će postaviti veliki šator košta ih 750 evra za sedam noćenja. Za njih je to najpovoljniji vid letovanja, dok za prosečnog srpskog turistu teško da dolazi u obzir jer za istu, ako ne i manju količinu novca može da letuje u apartmanu u Grčkoj – i to na rate.

Vreme jeftinog kampovanja, kako ga se neki sećaju i prepričavaju iz vremena SFRJ, je prošlo. Savremeni kampovi na primorju postali su ozbiljno organizovane zajednice, koje svojim gostima nude sve više sadržaja, usluga i komfora, što je uticalo i na njihovu cenu.

Kamp u kojem će porodica iz Belgije letovati spada u jedan od opremljenijih, a samim tim i skupljih. Svojim gostima ne nudi samo prostor za postavljanje šatora, kamp prikolica ili kampera, već i akva-park, različite sportske terene, fitnes i joga prostore, niz restorana, market, veliki broj sanitarnih čvorova i, što je najvažnije, spavanje u gustoj šumi tik uz prelepo Jadransko more.

Pefkohori, Grčka
foto: Shutterstock

Cena od 750 evra za sedam noći koju će ova porodica izdvojiti za letovanje u šatoru samo je deo troškova. Pošto nemaju frižider, niti šporet, nema ni čuvanja niti samostalnog spremanja hrane, pa će morati da se oslone na restorane i zajedničke prostorije u kampu.

M.T. kaže da bi se između kampa i apartmana prvo odlučila za prvu varijantu. Dodaje da bi u istom mestu u Hrvatskoj za osrednji apartman platili oko 1.200 evra za njih petoro.

- Mislim da bih birala kamp. Sa decom je unutra jako naporno. Jedino ako bi mi neko nudio lep, prostran apartman sa velikom baštom za te pare, onda bih možda razmislila. Ali to je na nivou fantazije - kaže ona.

Napominje da bi između kampovanja i 'all inclusive' hotela definitivno izabrala kampovanje.

Kamp Prikolica, Kamp Vozilo, kampovanje
foto: Shutterstock

Oni koji bi sebi da priušte nešto više udobnosti, pa se odluče za takozvani glamping, koji u istom kampu podrazumeva luksuzni veliki šator sa odvojenim prostorijama, sopstvenim mini kupatilom i čajnom kuhinjom, usred sezone na moru će morati da izdvoje i do 2.000 evra za sedam noćenja.

Cenu određuje i to na kom položaju se kamp parcela nalazi, pa ne čudi što je najskuplja varijanta kampovanja ona pri kojoj se iz velikih udobno opremljenih šatora izlazi na trem s pogledom na more.

Srpske turističke agencije u svojoj ponudi kampovanje nemaju, a ljubitelji ovakvog vida letovanja moraju da se sami organizuju i pronalaze najpovoljniju ponudu.

Grčka, plaža, more, letovanje
foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da domaće agencije ne rade kampovanja jer interesovanja nema i dodaje da kultura kampovanja u Srbiji nije razvijena.

Grčka srpskim turistima prodaje apartmane, kampovi skupi

Seničić se slaže sa ocenom da je vreme jeftinog kampovanja prošlo. Kao primer navodi sopstveno letovanje u kamperu na grčkom ostrvu Tasos pre više godina, koje je u to vreme koštalo oko 70 evra dnevno sa svim taksama. Ističe da je to bilo mnogo skuplje nego da su iznajmili apartman.

Srpski turisti u Grčkoj u najvećem broju letuju u apartmanima. Seničić kaže da je njih 70 odsto, dok se samo 30 odluči za hotele.

Grčka, napominje Seničić, ima između 50 i 100 veoma lepih i razvijenih kampova. Jedan od njih nalazi se na destinaciji koju sve više srpskih turista posećuje – Sitoniji.

Polihrono, Grčka, letovanje, plaža, more, ležaljke
foto: Shutterstock

I ovaj kamp pored uobičajenih mesta za šator, kamp kućice i kampere nudi mobilne kućice i glamping šatore.

Kućice, zavisno od veličine i blizine plaži, koštaju između 95 i 210 evra dnevno, a u njih mogu da stanu od dve do šest osoba. Upakovane kao kutije šibica, ove kućice predstavljaju pravi mali apartman u kojem se nalazi sve što vam je potrebno.

Safari šatori u ovom kampu pružaju verodostojniji utisak pravog kampovanja, ali s dozom konformizma – imaju sopstveno kupatilo i kuhinju. Letovanje u njima košta od 105 do 120 evra dnevno.

Tri puta jeftinije je kampovanje u običnom šatoru u istom kampu. Za dvoje odraslih i dvoje dece, standardna parcela sa priključkom za struju iznosi 390 evra za deset noći. Ako uz šator šarkirate i auto cena skače na 442 evra, a biće još skuplje ako se lokacija parcele vodi kao 'premijum'.

Crna Gora

Postoje i jeftiniji kampovi, a Seničić napominje da u Crnoj Gori i dalje ima nekoliko koji u šumi pored plaže ne nude ništa više od zajedničke česme i sanitarnog čvora. U njima se može prenoćiti za manje od deset evra, kaže on.

Crna Gora, Kotor, Boka Kotorska
foto: Shutterstock

Istovremeno su se u Crnoj Gori razvili i savremeni kampovi, s više udobnostima i sadržaja, a njihove cene ne zaostaju za onima u Grčkoj ili Hrvatskoj. Tako u jednom u blizini Ulcinja, bungalovi i mobilne kućice u julu i avgustu dostižu cenu od 120 evra po danu, dok su kamp prikolice jeftinije i koštaju 65 evra.

U maloj uvali kod Bara nalazi se još jedan kamp, ali on je rezervisan za one koji dolaze sopstvenim vozilima za kampovanje. Kako su rekli cena za dvoje u sezoni je 25 evra dnevno sa svim priključcima.

Kažu da su im gosti uglavnom Nemci, Česi i Poljaci, a da gostiju iz zemalja regiona gotovo i da nema.

biznis.kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track