POSKUPLJUJU ULAZNICE ZA NAJPOZNATIJU ATRAKCIJU U FRANCUSKOJ: Čak 20 odsto viša cena, a sve zbog jednog važnog cilja
Foto: Reuters

POSKUPLJUJU ULAZNICE ZA NAJPOZNATIJU ATRAKCIJU U FRANCUSKOJ: Čak 20 odsto viša cena, a sve zbog jednog važnog cilja

Novčanik -

Da bi prikupili više novca za hitnu restauraciju, gradsko veće Pariza izglasalo je povećanje cene ulaznice za Ajfelovu kulu. Ulaznice za odrasle od narednog meseca će biti skuplje za 20 odsto.

Za vožnju liftom do vrha tornja posetioci trenutno moraju da izdvoje 29,40 evra, ali prema odluci gradskih odbornika od 17. juna cena će porasti na 35,30 evra.

Gradsko veće Pariza je, takođe, podržalo dokapitalizaciju operatera Ajfelovog tornja Sete i smanjilo godišnju naknadu koju naplaćuje operateru za upravljanje jednom od najpoznatijih svetskih turističkih atrakcija.

Manje gostiju tokom pandemije kovida-19, u kombinaciji s vrtoglavim rastom troškova obnove, gurnuli su Sete duboko u minus, objavila je francuska agencija AFP.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Tokom pandemije kula je u 2020. i 2021. zabeležila gubitak prihoda od oko 120 miliona evra. Prošle godine se broj posetilaca vratio na gotovo šest miliona, nakon što je 2020. pao na samo 1,5 miliona.

Otkako je izgrađeno za Svetsku izložbu 1889. godine, remek-delo arhitekte Gustava Ajfela farbano je 19 puta. U to vreme Ajfel je preporučio da se toranj ponovno boji svakih sedam godina kako bi se izbegla neizbežna rđa.

Međutim, 300 metara visoka gvozdena konstrukcija nije u potpunosti prebojena od 2010. godine.

Lošu finansijsku situaciju čuvene kule dodatno su pogoršali i nedavni štrajkovi nezadovoljnih radnika tornja, zbog niskih plata i uslova rada.

BiznisKurir/BIZLife

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja