BUKET OD 3 RUŽE NE MOŽE ISPOD 2.500 DINARA! Cveće poskupelo pred 8.mart, ko hoće iznenađenje moraće dodatno da odreši kesu
Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia, Shutterstock

papreno

BUKET OD 3 RUŽE NE MOŽE ISPOD 2.500 DINARA! Cveće poskupelo pred 8.mart, ko hoće iznenađenje moraće dodatno da odreši kesu

Novčanik -

Ovog meseca navršava se 115 godina otkako se 8. mart obeležava kao međunarodni praznik žena, odnosno dan kada je 15.000 tekstilnih radnica iz Njujorka izašlo na ulice da traži svoja prava. Bez obzira da li obeležavate ovaj praznik ili ne, jedno je sigurno – tog dana biće prodato na tone cveća svuda u svetu.

Iako se cvećari uveliko spremaju i očekuju veću prodaju nego prošle godine, uzgajivači cveća zbog rasta troškova ne očekuju ekstra zaradu.

Ljubomir Jelić, koji sa suprugom vodi rasadnik u kome se uzgaja 40 vrsta sadnica, kaže da je 8. mart prvi „udarni“ period tokom godine, kao i da je potražnja ovog proleća za nijansu veća nego prošlog.

cveće
foto: Shutterstock

- Sada za Osmi mart nam stižu dan i noć, jagorčevina, karanfili, ciklame. Sledeći špic nam je prolećna sezona, april-maj, i na kraju imamo hrizanteme koje stižu na jesen - kaže on.

Iako se cveće više traži, zarada verovatno neće biti veća.

- Troškovi uzgoja su jako skočili, i do 30 procenata. Najviše su poskupeli zemlja i saksije, kao i biljke iz uvoza. Zemlja je sa 15,5 evra za 250 litara otišla na 22, pa i do 25 evra u zavisnosti od dobavljača, dostave, pakovanja - kaže Jelić i dodaje da će manje zaraditi ove godine jer „ne može da podigne cene srazmerno povećanju troškova“.

Balkon, Terasa, Cveće
foto: Shutterstock

Iako se trude da svoje biljke priodno uzgajaju, za određene vrste, naročito one koje dolaze iz uvoza, moraju i dodati određene hemijske supstance kako bi cveće opstalo i sveže došlo do onih kojima je namenjeno.

Iz jedne novosadske cvećare objašnjavaju da je cveće uvek skuplje za Dan žena i da to ne zavisi od cvećara, već od inostranih dobavljača koji podignu cene uoči 8. marta.

- U odnosu na prošli Osmi mart ove godine je cveće skuplje do 10 procenata - kažu oni, ali napominju da cene ne utiču na kupovinu, te da se svake godine proda sve više aranžmana.

- Za ovaj praznik najviše se kupuju ruže i lale - poručuje vlasnica. Ona objašnjava da je većina cveća iz uvoza, naročito „tokom zimskog perioda“, dok tokom leta domaće cveće ima četvrtinu udela u njihovoj cvećari.

Cene ruža će se, prema rečima trgovaca, kretati od 300 dinara pa naviše u zavisnosti od kvaliteta, mesta kupovine i dekoracije. Oni napominju da ukoliko planirate neke veće bukete obavezno rezervišete cveće unapred, jer će na sam dan praznika malo ko biti u prilici da vam bez prethodne najave izađe u susret.

par, ljubav, poklon, 8. mart, Osmi Mart
foto: Profimedia

Ono što je trend poslednjih godina i u cvećarstvu jesu online cvećare u kojima možete poručiti poklone i iz inostranstva. Njihove cene su nešto veće, s obzirom na to da je uračunata i dostava. Buket od tri ruže u ovom slučaju retko će koštati manje od 2.500 dinara.

ČAK 36.000 DINARA

Najskuplji aranžman od 101 ruže, na sajtu jedne onlajn cvećare, košta 36.000 dinara, što pokazuje da ima i onih koji su spremni da izdvoje veće svote novca kako bi obradovali nekoga.

Prema podacima Privredne komore Srbije, naša zemlja je veliki uvoznik, ali i izvoznik cveća. Tokom 2022. godine ukupan izvoz ruža iznosio je tri miliona evra, dok je uvoz bio vredan 3,79 miliona evra.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim u okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, a najvažnija je proizvodnja ruža, i to kalemljene i nekalemljene ruže za sadnju.

Ruže se najviše uvoze iz Holandije, Kenije i Etiopije.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Bonus video:

03:11

ŠTA ĆE TEBI CVEĆE, ZA TEBE JE MUNICIJA! Ljupka Stević otkrila kako ju je prijatelj iznenadio za 8. mart: Dobila četiri paketa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track