ON BURGIJA NON-STOP, A DECA TRČE KAO NAVIJENA: Beograđanin 3 godine ne može da izađe na kraj sa komšijama, KAZNE NIKO NE PIŠE
Foto: Shutterstock

budite tihi

ON BURGIJA NON-STOP, A DECA TRČE KAO NAVIJENA: Beograđanin 3 godine ne može da izađe na kraj sa komšijama, KAZNE NIKO NE PIŠE

Novčanik -

Buka u stanu može biti izuzetno iritantna i da ozbiljno remeti mir i udobnost stanara. Nepoštovanje kućnog reda može da rezultira i novčanim kaznama, što utiče na održavanje reda i disciplinovanje stanara. Sankcije u vidu novca za nepoštovanje osnovnih pravila stambenih prostora kreću se od 5.000, pa sve do 150.000 dinara.

Zakoni i propisi obično definišu nivo buke koji se smatra prihvatljivim u različitim vremenskim periodima, kao i procedure za prijavljivanje nepoštovanja i izricanje kazni. Međutim, bez obzira na to, postoje neki stanari koji ne znaju za granicu, te je često prelaze, bez imalo savesti.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

Na jednom od foruma našla se objava u kojoj se jedan od stanara zgrade našao u nezgodnoj situaciji, u kojoj nije znao kako da postupi. Naime, radi se o komšijama sa sprata iznad, koje nisu bili nimalo blagonakloni, a još manje razumni, te su neprestano proizvodili buku, nemajući obzira koje je doba dana.

- Braćo, pomagajte! Ne znam više šta da radim. Komšije iznad nas toliku buku prave po celi bogovetni dan da ne može da se živi od njih. Deca trče ko navijena, on burgija svaki drugi dan, imam osećaj da će jednog dana propasti kod mene. Ovo traje već tri godine, ako ne i više - započinje oštećeni stanar.

buka, kafana, komunalna policija
foto: Shutterstock

Takođe, napominje kako su pokušali u dva-tri navrata lepo da ga zamole da poštuje kućni red, ali on je burno odreagovao na to.

- Nakon toga smo pozvali policiju u dva ujutru, jer je preterao. Policija je objasnila da oni samo mogu da intervenišu ako je buka od spolja (muzika, žurke itd.) - nastavlja stanar.

Kako dalje objašnjava, u jednom trenutku kada je pravio strašnu buku, uzvratili su lupanjem u cevi od grejanja, a on je sišao, šutnuo u ulazna vrata i poželeo fizički da se obračuna kada su izašli da provere šta se dešava.

buka, galama
foto: Profimedia

- Niko nikog nije udario, ali je svašta izrečeno tog dana. Da li je moguće da moramo mi građani sami da uzimamo zakon u ruke ili postoji neki zakon i neka služba ili institucija koja nam može pomoći? Molim vas, ljudi, za bilo kakav savet dok se nešto strašno nije dogodilo - zaključuje stanar u objavi na jednom popularnom forumu.

Kazne za kršenje kućnog reda u stambenim zgradama

U Pravilniku kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Beograda navodi se da svi oni koji ne poštuju propisano vreme odmora, dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade, držanje kućnih ljubimaca, korišćenje zajedničkog prostora, kao i korišćenje zajedničkih instalacija, opreme i uređaja mogu da snose odgovornost i finansijsku odštetu u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, pa sve do 50.000, u zavisnosti od nivoa prekršaja.

novac, pare
foto: Profimedia

Najveći iznos od 150.000 dinara izriče se pravnim licima, odnosno stanarima koji ne poštuju pravila poput zabrane roštiljanja na terasama, upotrebe otvorenog plamena ili bilo čega što može životno da ugrozi ostale stanare.

Visina kazni za buku koju stvaraju kućni ljubimci ili deca nije tačno propisana, a ona može da se kreće od 5.000 dinara, pa naviše, ukoliko su u ceo proces uključeni i nadležni organi, koji prethodno naprave zapisnik na licu mesta.

Kako jedan od upravnika zgrada Milan navodi, ukoliko se održavaju neka porodična slavlja ili bilo kakva slična okupljanja, važno je da se to na oglasnoj tabli naznači, kako bi ostali stanari bili spremni na potencijalnu buku u stambenom objektu i tako se zaštitili od prijava i snošenja novčanih sankcija.

Takođe, u svakom gradu postoje pravila u stambenim objektima, kojih bi građani, odnosno stanari trebalo da se pridržavaju, kako biste izbegli da vas ''udare po džepu''.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track