KAKAO NIKAD NIJE BIO SKUPLJI: Od početka godine cena skočila 40 % - Hoće li i Srbima čokolada uskoro biti luksuz? EVO ŠTA NAS ČEKA
Foto: YouTube/Al Jazeera Balkans, Shutterstock

papreno

KAKAO NIKAD NIJE BIO SKUPLJI: Od početka godine cena skočila 40 % - Hoće li i Srbima čokolada uskoro biti luksuz? EVO ŠTA NAS ČEKA

Novčanik -

Globalne cene kakao snažno su porasle zbog suše u zapadnoj Africi koja je naškodila zasadima. Na tržištu u Njujorku cene ove biljke su oborile rekord dostigavši 5.874 dolara po toni, izvestio je BBC.

To znači da su gotovo dvostruko veće nego na početku prošle godine. Kakao je poskupeo zbog slabog roda u zapadnoj Africi, a padavine su smanjile rod u Gani i Obali Slonovače, kod dva najveća svetska proizvođača kakaoa, sve pod uticajem vremenskog fenomena El Ninjo.

- Trgovci se plaše još jedne slabe godine u proizvodnji, a strahove je pojačao El Ninjo, koji ugrožava useve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena - rekao je analitičar Price Futures grupe, Džek Skovil.

Moguće poskupljenje čokolade

Poskupljenje kakao zrna povećava troškove velikih proizvođača čokolade, koji ih prebacuju na potrošače.

čokolada
foto: Profimedia

- Očekuje se da će rekordne cene kakaoa ograničiti rast profita ove godine - upozorio je britanski Herši.

BOMBONJERE SKUPLJE 50 ODSTO

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača saopštilo je da su cene nekih prazničnih čokoladnih bombonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. U novembru je čokolada u britanskim supermarketima porasla za 15,3 procenata.

Generalni direktor kompanije Mišel Bak nije isključio povećanje cene.

- Ne možemo da kažemo kakve će cene biti u budućnosti, ali s obzirom na trenutne iznose, koristićemo sve dostupne instrumente za upravljanje našim poslovanjem, uključujući cene - rekao je Bak.

Herši je prijavio pad prihoda od 6,6 odsto pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša, dok je britanski proizvođač čokolade Cadburi Mondelez u januaru među izazovima u 2024. izdvojio upravo rastuće cene sastojaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track