OVE ČETIRI TERME SVE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Cene smeštaja za svega 45 evra, a sadrže i niz prirodnih lečilišta za razne bolesti!
Foto: Promo

na nekoliko sati od beograda

OVE ČETIRI TERME SVE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Cene smeštaja za svega 45 evra, a sadrže i niz prirodnih lečilišta za razne bolesti!

Novčanik -

Slovenija se smatra jednom od najvrednijih lokacija kada su velnes i spa programi u pitanju. Slovenačke terme zato uživaju veliku popularnost kako u Evropi tako i kod nas. Ističu se sofisticiranim kompleksima i bogatom turističkom ponudom, ali iznad svega - zdravstvenim blagodetima.

Najpoznatije terme našim ljudima su Čatež, Krka, Laško i Portoraž, ali su značajne i terme po imenu Radenci, Olimia, Dobrna, Dolenjske Toplice, Moravske Toplice, Ptuj, Zreče, Talaso Strunjan, kao i one u Mariboru ili Banovcima i mnoge druge.

Na relativno maloj teritoriji se ukrštaju različite geografske odlike i to ovoj zemlji daje jedinstvenu klimatsko-geološku sliku. Naime, u ovoj zemlji se ukrštaju alpska, sredozemna i kontinentalna klima.

Slovenija, National Geographic
foto: Promo

Srbija i Slovenija su udaljene oko 635 kilometara, odnosno nešto više od šest sati vožnje. To je sasvim prihvatljiv vremenski period ako želite da odmor provedete crpeći najbolje od ovog podneblja.

Terme Čatež

Ove terme imaju status prirodnog lečilišta još od 1962. godine, a danas su postale jedno od najuspešnijih lečilišta u Sloveniji. Konkretno, do ove banje je iz Srbije potrebno oko četiri sata vožnje, a od Ljubljane je udaljena oko 90 kilometara.

U termama Čatež postoji 11 izvora termalne vode, koja dolazi iz dubine 300 do 600 metara, s protokom 60 litara u sekundi i temperaturom od 58 stepeni do 63 stepena, a svojevremeno su smatrale najtoplijima u banovini. Njihovi bazenski kompleksi su i sada jedna od vodećih atrakcija. Turisti koji dolaze odsedaju u vilama, apartmanima, hotelima i privatnim kompleksima.

Slovenija
foto: Shutterstock

S obzirom na ovoliku popularnost, ponuda smeštaja za ovu banju je zaista raznovrsna. Na popularnoj platformi za putovanja, soba u hotelu se može naći za 60 evra. U pitanju je noćenje za dve osobe u sobi sa dva ležaja. Isto tako, sobe se mogu iznajmiti i u drugim specijalizovanim kompleksima za 59 evra.

Apartman sa terasom se može iznajmiti za 79 evra. Ukupna površina apartmana je oko 60 kvadratnih metara. Nalazi se na 200 metara od Save, pa vlasnik nudi i mogućnost iznajmljivanja kanua. Kuća sa dve spavaće sobe se može iznajmiti po ceni od 70 evra za noć za dve osobe.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Terme Laško

Mnogima je pivo prva asocijacija na ovo mesto, ali terme su ipak njegov zaštitni znak. Terme Laško se nalaze u centralnom delu Slovenije, 85 kilometara od Ljubljane i 10 kkilometara od Celja, uz donji tok reke Savinje. Termalne vode i izvori su na ovom području poznati još od rimskog vremena. Temperatura ovih isotermičnih voda se kreće od 32 do 35 stepeni.

"Niskobudžetna dvokrevetna soba" sa bračnim krevetom se na popularnim internet-oglasima može naći već od 56 evra, što je najniži iznos koji smo pronašli. Ove terme imaju nešto skuplje cene smeštaja nego Čateža, ako se gledaju centralne lokacije. Za nešto više novca, tačnije za 84 evra, moguće je iznajmiti studio za dvoje. Sadrži kupatilo, kuhinju, dva kreveta, kauč na razvlačenje i veliki bračni krevet. Sav nameštaj i uređaji su potpuno novi. U jednom hotelu u cenu sobe od 79 evra uključen je i doručak.

novac, evri, pare
foto: Shutterstock

Za 62 evra se može boraviti jedna noć u apartmanima nešto udaljenijim od samog centra. "Stajliš i moderan studio", popularno je naslovljen oglas sadrži veliki kauč na razvlačenje, a sav preostali nameštaj je stilski u jarkim bojama. Nekoliko kilometara od termi Laško može se iznajmiti i vikendica za 70 evra.

Ovde se pružaju razne vrste terapije - hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija, hiperbarična i terapija lekovitim blatom, peloidom. Zdravstveno termalni centar Laško nudi mogućnost korišćenja rimske, turske i finske saune, bazene i jedinstveni doživljaj Ayurveda masaža.

masaža, Masiranje
foto: Shutterstock

Terme Portoraž

Spustili smo se ka slovenačkom primorju i tu pronašli čuvene Terme Portoraž. Poznate su kao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija ovog dela Slovenije. Klima, voda i vazduh daju poseban doživljaj posetiocima već vekovima. Slano blato i upotreba morske soli u terapijske svrhe su možda i glavni adut ovog primorskog lečilišta, koji je udaljen od Novog Sada oko 630 kilometara, a od Beograda oko 645 kilometara.

Terme Portorož imaju termomineralnu vodu koja je po svom hemijskom sastavu jedinstvena u ovom delu Evrope, te blagotvorno utiče na kožu, respiratorni sistem, sistem za kretanje i opšte zdravlje i dobro raspoloženje, piše Maestral. Treba pomenuti i sedam vrsta sauna koje se mogu iskusiti ovde.

Sauna
foto: Spa-london.org

Takođe, dominiraju hotelske jedinice i luksuznije nekretnine, jer je ovo i nautički centar Jadranskog mora. Međutim, ipak se mogu naći i apartmani od 60 evra za noć. Takođe, za 65 evra se može naći solidan apartman na oko dva kilometra od samog centra, a navedeno je da su u blizini brojne znamenitosti. Generalno, može se reći da je prosečna cena oko 80 evra za noć. Apartmani u kućama do plaže se izdaju za oko 90 evra.

Terme Krka

U Termama Krka nalazi se možda i najpoznatiji velnes kompleks u Sloveniji. Terme se nalaze u jugoistočnom delu zemlje i zapravo obuhvataju još dve terme. U pitanju su Dolenjeske i Šmarješke Toplice, a poseban biser turizma ovde je i Grad Otočec. Terme Krka imaju najdužu tradiciju u banjskom turizmu u Evropi.

Ljubljana
foto: Profimedia

U njima smo pronašli apartman sa jednim bračnim krevetom za 62 evra, a smešten je na oko kilometar i po od centra Toplica. Nekoliko kilometara dalje moguće je iznajmiti dvokrevetnu sobu sa bračnim krevetom ili klasičnu dvokrevetnu sobu za 50 evra. U Dolenjskim Toplicama se, primera radi, standardna dvokrevetna soba može rezervisati za 79 evra za noć uz besplatni doručak.

Bez obzira za koju slovenačku termu se odlučite, uživanje u bazenima sa termalnom vodom, saunama, masažama i drugim velnes i spa programima je nesumnjivo. Ljudi kojima su u fokusu zdravstveni problemi, biće u rukama najboljih stručnjaka fizikalne medicine, ali i drugih usko stručnih oblasti. Priroda i mir su najbolji lek i za dušu, i za telo, i za srce, potvrđuje zavidan veći broj turista koji se odlučuju za ovaj vid relaksacije.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track