PALA CENA PRASETINE POSLE BOŽIĆA: Evo koliko je sada potrebno platiti za kilo mesa, evo u kom gradu ga možete PRONAĆI NAJJEFTINIJE
Foto: Shutterstock, Ilustracija

DOČEKASMO

PALA CENA PRASETINE POSLE BOŽIĆA: Evo koliko je sada potrebno platiti za kilo mesa, evo u kom gradu ga možete PRONAĆI NAJJEFTINIJE

Novčanik -

Prase se, kažu, ne goji uoči Božića, ali ga je najisplativije kupovati posle ovog verskog praznika. Tako je bilo i ove godine, kada je nakon 7. januara polako počela da pada cena prasadi, pa je kilogram žive vage do 20 procenata jeftiniji nego uoči brojnih slava i dočeka Nove godine.

Cene ovih životinja na stočnim pijacama su pale svuda, ali se i dalje veoma razlikuju od grada do grada. Prasad teška od 16 do 25 kilograma u Smederevu koštaju oko 600 dinara po kilogramu žive vage, dok im je cena u Kraljevu samo 400 dinara. Pala je cena i u Vranju, gde je ponuda prethodnih dana bila veoma dobra, a kilogram se nudio za 480 dinara. Najskuplji je Beograd, gde je za kilogram žive vage potrebno čak 650 dinara.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma u klanicama na području jablaničkog okruga iznosila je 500 dinara. I klaničari sa područja južnobanatskog regiona, takođe su plaćali 500 dinara po kilogramu za otkupljenu prasad. Prasad je pojeftinila i na stočnim pijacama u Nišu.

Svinja, Prase
foto: Shutterstock

Kilogram je prosečno 530 dinara, dok je pred novogodišnje i božićne praznike iznosila minimum 600 dinara. Prodavci kažu da su cene počele da rastu od proslave Aranđelovdana i Svetog Nikole, ali tvrde da će se poskupljenje ponoviti i pred uskršnje praznike, kada uobičajeno vlada velika tražnja.

- Cena je oko Nove godine bila 600 dinara, ali evo već od početka godine cene polako padaju. Današnja cena za kilogram je od 530 do 550 dinara. Cena stočne hrane je takođe pala, žito i kukuruz su jeftiniji nego prošle godine, pa samim tim i cena prasića - kaže Dragan Denić, poljoprivrednik iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana.

TOVLJENICI

Posle praznika pale su i cene tovnih svinja. Kilogram tovljenika u Nišu iznosio je 350, dok je sada od 200 do 250 dinara. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma u južnom Banatu otkupljivane su po dominantnoj ceni od 280 dinara po kilogramu. U Kraljevu se tovljenici nude po 320 dinara za kilogram. Interesantno je da je najviša cena tovljenika od 80 do 120 kilograma od 350 dinara zabeležena proteklih dana u Čačku.

On kaže da cenu najviše diktiraju ponuda i potražnja.

- Što je veća ponuda i cene su niže. Trenutno je generalno manje svinja iz uvoza zbog afričke kuge - kaže on i dodaje da je ponuda u Nišu sasvim zadovoljavajuća i da ima dovoljno prasadi na prodaju.

- Najviše se prodaju u okolini Aleksinca, u selu Tešica, a u Nišu u selu Mramor, gde je i najpoznatija stočna pijaca.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja