NA PIJACAMA ZA KILOGRAM OVOG VOĆA TRAŽE 10 €: Nikolići iz okoline Zaječara ga imaju na tone, a beru ga posebnim usisivačima
Foto: Shutterstock

ISPLATIVO

NA PIJACAMA ZA KILOGRAM OVOG VOĆA TRAŽE 10 €: Nikolići iz okoline Zaječara ga imaju na tone, a beru ga posebnim usisivačima

Moj biznis -

U selu Veliki Izvor pored Zaječara, porodica Nikolić je pre 5 godina zasadila lešnike na placu veličine 4,5 hektara. Pretprošle sezone su im stigli i prvi prinosi, koji su iznosili pet tona, dok je za prošlu godinu procena vlasnika Krunislava Nikolića bila da će skupiti između sedam i osam tona.

Nikolićima je glavna motivacija za ovu investiciju bila dobrobit njihove dece, pošto je lešnik kvalitetan, a tržište za ovaj plod uvek postoji.

Lešnik
foto: Profimedia

- Smatram da je ovo dobra investicija pošto je rodni vek lešnika 70 godina, tako da će posle supruga i mene ovime uspešno moći da se bave i naša deca i unuk - rekla je Mirjana Nikolić.

INVESTICIJE

Ovi vredni ljudi ništa nisu prepustili slučaju, te su videvši da im posao ide od ruke dokupili još jedan hektar zemlje a svoje domaćinstvo obogatili sa još savremenih mašina radi lakšeg obavljanja posla.

- Kupili smo nove duvače radi lakšeg sakupljanja lešnika, koji je kasnije mašinski mnogo lakše prikupiti - rekao je tom prilikom Andrija Brkić, njihov zet.

Prosečna cena očišćenog lešnika u decembru na pijacama širom zemlje je najčešće bila 1.100 dinara za kilogram, s tim da je varirala od mesta do mesta. Ovaj posao se smatra unosnim te s te strane ima sve više poljoprivrednika koji se odlučuju da se bave uzgojem ove biljne kulture u našim krajevima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track