SRPSKE NJIVE USKORO ĆEMO ORATI UZ POMOĆ DŽOJSTIKA: Nišlije napravile robota koji može da radi čitav dan, ali ni to nije sve
Foto: AP/Ilustracija

INOVACIJE u poljoprivredi

SRPSKE NJIVE USKORO ĆEMO ORATI UZ POMOĆ DŽOJSTIKA: Nišlije napravile robota koji može da radi čitav dan, ali ni to nije sve

InfoBiz -

Poljoprivreda je ranije važila za granu u kojoj su uglavnom dominirali fizički poslovi i ručna obrada, a poslednjih decenija primetno je da takav način rada dobija alternativu. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama koje su sve zastupljenije i u ovoj grani privrede, manuelni rad polako odlazi u prošlost u mnogim poljoprivrednim poslovima.

Zahvaljujući inovacijama koje su primenili i stručnjaci iz Niša, odnosno inženjeri Mašinskog fakulteta i jedne niške kompanije, uskoro bi na njivama u Srbiji mogao da se nađe robot za celodnevni rad u poljoprivredi.

Naime, dvadesetak stručnjaka osmislilo je robota kojeg su nazvali po projektu AgAR (Juniverzal Agrikultur Autonomus Robot), a koji će moći da zameni ljudsku radnu snagu u oranju njiva i na drugim poslovima obrade zemljišta poput sadnje poljoprivrednih kultura, zatim za navodnjavanje, prskanje, orezivanje vinograda, uništavanje korova, ali i za branje plodova i useva.

Najbolja regionalna industrijska inovacija

Ovo rešenje proglašeno je nedavno za najbolju regionalnu industrijsku inovaciju Zapadnog Balkana, a priznanje Baterflaj Inovejšn ovom timu dodelio je je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Ono što je neobično kod ovog rešenja je što može biti prilagođeno i drugim industrijama.

Nepogode, Kruševac, Poljoprivreda, Osiguranje, Usevi, Gazdinstva

Ovakvi roboti se razvijaju koristeći napredne tehnologije kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, senzori visoke preciznosti i satelitsko pozicioniranje i navigacija.

Do sada su uglavnom razvijani poljoprivredni roboti specifične namene koji mogu da obavljaju samo jednu delatnost. Ideja je razvoj potpuno električnog univerzalnog poljoprivrednog robota koji bi upotrebom tradicionalnih poljoprivrednih nastavaka koji se već koriste na traktorima, omogućio robotizaciju mnogih poslova, poput uništavanja korova, orezivanja stabala…

Džojstikom i senzorom i do najnepristupačnijeg terena

- Jedna od najbitnijih funkcionalnosti ove platforme je ta da se sama pozicionira i uspešno savladava sve vrste terena. Robotom će moći da se upravlja uz pomoć džojstika, imaće i autonomni sistem i moći će da se uz pomoć senzora kreće, da detektuje prepreke i da ih zaobilazi. Pored toga što će moći da obavlja različite poslove, moći će da se koristi i na veoma strmim terenima - objašnjava Nikola Velčev.

On objašnjava da je AgAR namenjen prevashodno manjim i srednjim gazdinstvima kao robot koji će nadomestiti nedostatak radne snage i smanjiti troškove proizvodnje jer veće površine zahtevaju i veće mašine.

Kako kaže, na samu ideju za razvoj univerzalnog poljoprivrednog robota AgAR došli su u toku rada na prethodnom projektu RoboŠeperd – robot za čuvanje ovaca.

Ovce, Pastir
foto: Profimedia

- Prvobitni plan je bio da se nabave bespilotne robotske jedinice koje nose poligonalnu električnu ogradu, a da se razvija samo sistem za prilagođavanje električne ograde za čuvanje stoke. Na tržištu nije mogla da se nađe zemaljska bespilotna robotska platforma odgovarajućih karakteristika jer su uglavnom proizvođači radili na razvoju robota specifične namene - priča Velčev.

Upravo taj nedostatak univerzalne robotske platforme, a i činjenica da su stekli znanja da mogu samostalno da razviju svoju platformu, koja je u stanju da savladava izuzetno teške terene, navela ih je na razmišljanje o univerzalnom robotu koji će poljoprivrednicima olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

U PRODAJU OVE GODINE

Mogućnosti primene robota u poljoprivredi su praktično neograničene, a ova mašina prošla je proces sertifikacije i na tržištu bi trebalo da se nađe tokom ove godine.

- Trenutno imamo narudžbine za tri robota i očekujemo da prve isporuke kupcima budu 1. aprila - kaže Velčev i dodaje da očekuju da bi prve godine mogli da prodaju između pet i 20 robota.

Predviđena je i obuka za one koji bi ga koristili kako bi se mašinom bezbedno upravljalo.

Kada je reč o ceni ovakvog rešenja, on dodaje da se nada da će se naći na listi subvencionisane poljoprivredne opreme čime bi se manjim poljoprivrednim gazdinstvima olakšala nabavka ovakvog robota budući da je cena koja je predviđena za njega između 50.000 i 75.000 evra u zavisnosti od toga da li je reč o osnovnoj verziji ili ima i dodatni paket opreme.

S obzirom na to da je AgAR u potpunosti električno autonomno vozilo koje se kreće po unapred definisanoj putanji i može da radi u tri smene, u velikoj meri smanjuje operativne troškove koje poljoprivredna gazdinstva imaju – prevashodno trošak za gorivo, ali i rad traktoriste.

(Kurir.rs/Forbes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track