NOĆNA TARIFA SPAS ZA KUĆNI BUDŽET: Nabavite ovaj uređaj za TA peć, a stepen niže na klimi koja greje smanjiće račun za struju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

štednja struje

NOĆNA TARIFA SPAS ZA KUĆNI BUDŽET: Nabavite ovaj uređaj za TA peć, a stepen niže na klimi koja greje smanjiće račun za struju

Novčanik -

Iznos na računima za struju za većinu građana predstavljaju pravu noćnu moru. Zato je potrebno da pronađemo što više načina koji će nam omogućiti uštedu, a u tome može da nam pomogne I racionalnije korišćenje pojedinih kućnih aparata, za koje često nismo ni svesni koliko troše, pa ukoliko ne vodimo računa, trošak za električnu energiju može da bude ozbiljna stavka u kućnom budžetu.

Preporuke se obično pojavljuju u medijima, ali pristižu i od nacionalne vlasti i međunarodnih organizacija. Ministarstvo rudarstva i energetike i projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) imaju nekoliko saveta uz koje ćete moći da ostvarite značajne uštede i možda već od sledećeg meseca poboljšate stanje na vašem računu.

Tajmeri za TA peć

Tokom zimskih dana grejanje je jedna od ozbiljnih stavki na računu za struju. Oni koji se greju pomoću TA peći najviše mogu da uštede ako je uključuju noću, kada je i struja jeftinija, a kako bi ona uvek radila kada je jeftina tarifa struje, postoje posebni tajmeri, pomoću kojih se uspostavlja automatsko uključivanje. Tako da ne morate noću da ustajete, sama će to uraditi, a na kraju meseca iznos na računu biće ozbiljno niži. Oni koji, međutim, koriste klima uređaje kako bi dogrejali prostoriju, mogu samo na jednom sniženom stepenu da uštede čak tri odsto električne energije.

grejanje, TA Peć, klima
foto: Kurir, Shutterstock

Isključujte sijalice

Gašenje svetla kada ne boravimo u prostoriji jedna je od značajnijih stavki za uštedu električne energije, koju često je zanemarujemo. Važno je i da obične zamenimo štedljivim LED sijalicama.One po pravilu troše 90 odsto manje energije od prvih, a uz to je i potrošnja pri paljenju manja.

Proverite prozore

Jedna od glavnih stvari koje bi trebalo da sprovedemo, je da proverimo prozore u kući ili stanu, jer zbog starih prozora može u velikoj meri da se gubi toplota iz objekta. Za početak, proverite šarke i brave na prozorima, ukoliko su dotrajali zbog višegodišnjeg korišćenja, zamenite ih. Takođe, možete zalepiti dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Sledeća opcija je stavljanje folije na stakla, koje smanjuju protok topline kroz njih, a samim tim TA peć ili drugo grejno telo koje koristite trošiće manje struje za zagrevanje.

Napunite veš mašinu

Ono u čemu ljudi najviše greše je kada uključe mašinu za pranje veša ili sudova, a nisu je potpuno napunili. Bez obzira na količinu prljavih stvari ili posuđa, one će trošiti električnu energiju podjednako. Zato ih uvek skroz napunite.

Uključujte bojler noću

Bojler, kao i TA peć, najbolje je uključivati noću, kako biste iskoristili zelenu jeftiniju tarifu i uštedeli na ovom velikom potrošaču struje. Takođe, veoma je značajno da ga, s vremena na vreme, očistite od kamenca, kako ga ne bi usporio prilikom zagrevanja vode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track