NA OVO PRAVILO NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU, A MOŽE PAPRENO DA IH KOŠTA: U Nemačkoj se kažnjava i do 80 €, a vozači stalno to rade!
Foto: Shutterstock

kazna za vozače

NA OVO PRAVILO NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU, A MOŽE PAPRENO DA IH KOŠTA: U Nemačkoj se kažnjava i do 80 €, a vozači stalno to rade!

Novčanik -

Kako nam se bliže zimski vremenski uslovi, jutarnja vožnja će nam ponovo postati neprijatna. Poznato je da svi imaju običaj da stakla na svom automobilu čiste strugačem za led, a upravo to bi vas moglo dovesti u situaciju da platite visoke kazne u Nemačkoj.

U mnogim delovima Nemačke postalo je izuzetno hladno. Prvi sneg je već pao, a vozači u ranim jutarnjim časovima moraju da osposobe svoj automobil za vožnju.

Kako bi što pre uklonili led sa vozila, služe se strugačem za skidanje istog. Međutim, upravo taj postupak može papreno da ih košta. U Nemačkoj su propisana jasna pravila, na koja bi trebalo da se obrati pažnja.

Ledena Kiša, led
foto: Shutterstock

Jedno od pravila podrazumeva da ne bi trebalo ujutru da zagrevate svoje vozilo pokretanjem motora, pre samog korišćenja strugača za led. Iako je to vrlo praktično, jer toplina omogućava da se prozori odmrznu i lakše skine led, ipak nije preporučljivo. U Nemačkoj je zabranjeno ostaviti upaljen motor bez sedenja u automobilu.

Razlog je nerviranje komšija ili prolaznika uzrokovano bukom i zagađenje okoline izduvnim gasovima. Ako vlasti naiđu na vozilo s upaljenim motorom i na njemu želite da upotrebite strugač za led, to vas može koštati čak 80 evra.

Garaža vam može biti jedno od korisnih rešenja. Takođe, folije protiv smrzavanja vetrobranskog stakla mogu da vam pomognu u sprečavanju smrzavanja stakala automobila.

vetrobransko staklo, zamagljeno, Vetrobran
foto: Shutterstock

Kao treća delotvorna varijanta može da posluži korišćenje pomoćnog grejača, koji može unapred da se programira, što znači da možete da uđete u topao automobil bez leda, u vreme koje vama odgovara.

Ipak, ako se odlučite za čišćenje isključivo strugačem za led, celo vetrobransko staklo morate da očistite od leda i snega. Ukoliko ga očistite samo delimično, i to može da rezultira kaznom.

Onaj ko ne osigura dovoljnu preglednost prilikom vožnje, ne ugrožava samo sebe, već i druge. Svako ko vozi, a ima sneg na krovu svog vozila, može da očekuje kaznu od 25 evra.

0492656887, novac, evri, novčanice
foto: Profimedia

Kako navode nemački mediji, sneg tokom vožnje može da sklizne na vetrobransko staklo i tako dodatno ometa preglednost vozaču, zbog toga je potrebno da se sneg ukloni i s krova pre početka vožnje.

kurir.rs/fenix-magazin/sč

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track