STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Evo gde i kako možete da se prijavite, važi samo za jednu grupu građana
Foto: Promo

moja prva plata

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Evo gde i kako možete da se prijavite, važi samo za jednu grupu građana

Novčanik -

Mladi koji još uvek nisu imali mogućnost da se zaposle, dobiće priliku da se to promeni prijavom na program ,,Moja prva plata''. Sve se odvija u četiri faze, a posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prva faza odnosi se isključivo na poslodavce, koji će do 31. oktobra imati priliku da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, saopšteno je u NSZ. U toku dana će pristup portalu ,,Moja prva plata" biti omogućen poslodavcima, koji žele da učestvuju u ovom programu i pomognu mlađoj populaciji da steknu radno iskustvo.

Nezaposlenim licima je namenjena druga faza i oni će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra na istom sajtu.

devojka, Muškarac, knjiga, mladi, FDN
foto: Saša Džambić

U trećoj fazi programa biraju se kandidati od strane poslodavaca. Oni će moći da izvrše selekciju prijavljenih kandidata i odluče koga žele u svom timu, a konačan izbor kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra. U roku ne dužem od 7 dana, na sajtu će biti objavljen tačan broj odabranih kandidata, kao i pozicije na kojima će biti.

Četvrta faza ovog programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

ljudi, mladi, Laptop, sto, devojka, Muškarac, FDN
foto: Shutterstock

U novom ciklusu programa planirano 10.000 mladih

Planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez ikakvog radnog iskustva. Program će se realizovati kod poslodavca, u privatnom i/ili javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, i sve to bez zasnivanja radnog odnosa.

Novčana naknada u iznosu od 28.000 dinara, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem , dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Ovim programom pruža se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca i steknu adekvatno znanje, veštine i kompetencije za rad, i na taj način povećali svoje mogućnosti za dalje zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

03:09

NOVČANA POMOĆ ŽRTVAMA POPLAVA STIŽE U JULU! Ministar Blagojević: Postoji 5 kategorija prema veličini štete, a EVO KOLIKI SU IZNOSI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track