CENA JEDNOG PROIZVODA VRTOGLAVO RASTE A REŠENJA NEMA: Ne nazire se kraj krize, i analitičari zabrinuti
Ilustracija, Foto: AP/Frank Augstein

CENA JEDNOG PROIZVODA VRTOGLAVO RASTE A REŠENJA NEMA: Ne nazire se kraj krize, i analitičari zabrinuti

Novčanik -

Cena maslinovog ulja obara sve rekorde. Globalna cena tog ulja porasla je na 8.900 dolara po toni u septembru, podstaknuta "ekstremno sušnim vremenom" na Mediteranu, navodi se u novom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD.

Dodaju i da je prosečna cena maslinovog ulja još u avgustu bila za 130 odsto veća u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Si-En-Bi-Si.

Španija, koja je najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom, a ovo leto je bilo treće najtoplije u istoriji te zemlje.

Prema podacima kompanije "Mintek", proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Muškarac, Maslinovo ulje
foto: Profimedia

Cene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su u septembru na 8,45 evra po litru, što je za 111 odsto više nego u istom mesecu lane, a to je podstaklo i krađe ovog "tečnog zlata".

Krajem avgusta iz jedne španske kompanije ukradeno je više od 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja. Vrednost ukradene robe je više od 420.000 evra, ili oko 450.000 dolara.

Analitičare brine i to što se ne nazire rešenje ove krize, budući da su sušom pogođene i Grčka i Italija.

"Proizvodnja maslinovog ulja je zbog suše smanjena i u drugim zemljama kao što su Grčka i Italija, što povećava zabrinutost", rekao je analitičar.

Grčka je drugi, a Italija treći najveći svetski proizvođač maslinovog ulja. Stanje dodatno komplikuje odluka Turske da obustavi izvoz na veliko maslinovog ulja do 1. novembra.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track