KILOGRAM U PRODAVNICI I ZA 2.000 DINARA: Otkupna cena prepolovljena, proizvođači nezadovoljni, evo šta kažu
Foto: Printscreen/YouTube

KILOGRAM U PRODAVNICI I ZA 2.000 DINARA: Otkupna cena prepolovljena, proizvođači nezadovoljni, evo šta kažu

Novčanik -

Mada je cena teglice meda u prodavnicama u Srbiji postala sve nedostižnija za većinu prosečnih potrošača, budući da kilogram ponegde košta i oko 2.000 dinara, pčelari su iz sezone u sezonu sve nezadovoljniji jer su, kako tvrde, od korone do danas svi inputi u pčelarstvu drastično poskupeli, a da je cena meda u veleprodaji pala govoto za pola.

U odnosu na 2020. godinu i period pre korone, cena meda u maloprodaji je značajno porasla, pa kilogram bagremovog meda, koji je nekada bio oko 900 dinara pčelari sada prodaju za oko 1.200, dok u prodavnicama ide i do 2.000 dinara. Poskupljenje cene meda beleži i zavod za statistiku, pa je tako grupa namirnica u koju spadaju med, šećer, džem i čokolada u proseku za godinu dana poskupela za 16,7 odsto.

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), međutim, navode da je cena meda na malo kod pčelara ostala približno ista kao i prošle godine, a da je na veliko skoro prepolovljena.

U SPOS-u navode da se većina meda proda kroz velikoprodaju i da je tu, na primer, cena bagremovog meda pala sa 7,1 evra za kilogram na maksimalno četiri evra za kilogram i da je to, dodaju, drastičan pad od 43,6 odsto. Oni, međutim, kažu da se maloprodajna cena meda kod pčelara nije menjala i da je i dalje 1.200 dinara za kilogram.

"Možda je med poskupeo u marketima zbog povećanja marži ili ne znam čega. Pčelari SPOS-a su se potrudili da umesto da med izvoze, ponude ga domaćem tržištu po ceni kao na kućnom pragu pčelara. Sada med iz Pogona pčelara SPOS-a 'Naš med' možete naći po praktično istoj ceni kao i kod pčelara, u našim marketima koji su i nama pčelarima i potrošačima izašli u susret i prilagodili cene i svoje marže aktuelnoj situaciji po pitanju meda, te građani za oko 1.200 dinara mogu kupiti kilogram bagremovog meda u Lidlu, Idei, Rodi, Merkatoru, Aromi, Ekomed Ras doo, Društvu pčelara Кragujevac…", rekao je za Euronews Srbija predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Prema negovim rečima, najviše se proizvodi bagremov med, a slede suncokretov, lipov, livadski, med od uljane repice, med od bagremca, med medljikovac…

(Kurir.rs/Euronews Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track