Na poslednoj sednici Skupštine grada Sremske Mitrovice doneta je odluka koja omogućava rušenje dela postojećeg starog objekta mačvanskog Brodogradilišta Sava. Kako je rečeno, na tom prostoru biće izgrađen stambeno-poslovni kompleks sa parking prostorom i parkom.

Napuštena zgrada uprave nekadašnjeg Brodogradilišta, koja je tokom godina menjala svoju namenu, predstavljala je opasnost po okruženje, te su postavljene skele oko dela objekta. Prvobitni plan obuhvatio je rušenje hale i hangara, nakon čega će uslediti uređenje dela objekta čije rušenje nije u planu jer se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture.

U Savetu mesnih zajednica ističu da su upoznati sa procesom i smatraju da je to dobar potez koji će unaprediti kvalitet života u tom kraju i ujedno rešiti dosadašnje probleme.

Jedan od ključnih planova vezanih za ovaj prostor je izgradnja stambenih jedinica po povoljnim uslovima, namenjenih prosvetnim i zdravstvenim radnicima. Ovi stanovi, koji će se graditi u dvorištu istorijskog kompleksa, deo su šireg projekta koji ima za cilj obezbeđivanje pristupačnih stambenih rešenja za ključne profesije u zajednici. Gradnja će uskoro početi, a planirano je da kompletna adaptacija i izgradnja bude završena u naredne četiri godine.

Pored izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, predviđeno je i uređenje parka i parking prostora, što će značajno doprineti unapređenju izgleda ovog dela Mačvanske Mitrovice. Obnova starog objekta brodogradilišta i izgradnja novih objekata deo su šire inicijative za revitalizaciju ovog istorijskog lokaliteta, uz očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa grada.

biznis.kurir.rs