Transformacija kompleksa Beogradske industrije piva, slada i bezalkoholnih pića dva (BIP) u Bulevaru vojvode Putnika, odnosno iznad Mostarske petlje, iz industrijske namene u mešoviti gradski centar ponovo će biti tema plana detaljne regulacije.

Novi planski dokument za tu vrednu lokaciju i nekada čuvenu pivaru radiće se pet godina posle donošenja postojećeg, čija rešenja ni do danas nisu realizovana.

U odluci o izradi PDR-a kompleksa BIP-a kojim će biti obuhvaćeno oko 7,13 hektara, između ostalog je navedeno da je cilj izrade plana i mogućnost uvođenja novih saobraćajnica i remodelovanje planiranih vodeći računa o stečenim obavezama iz važećeg PDR-a.

- Predlaže se da se u odnosu na planiranu namenu u celinama tri, četiri i pet planira zona mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti (M4) i preispitaju trase i kapaciteti saobraćajnih površina, kao i mogućnost formiranja veze sa prostorom GAK-a u vidu nadzemne veze preko auto-puta, odnosno pasarele za biciklistički i pešački saobraćaj - piše u odluci.

Izrada novog planskog dokumenta poverena je firmi Urbanistiq iz Beograda koja nacrt PDR-a treba da ispostavi u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu odluke. Finansijer novog plana je BIP.

biznis.kurir.rs/Politika