STANARINE OTIŠLE U NEBO ZBOG STUDENATA! Akademce u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ove godine sačekale rekordno visoke kirije
Foto: Shutterstock

KO VOLI NEK IZVOLI

STANARINE OTIŠLE U NEBO ZBOG STUDENATA! Akademce u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ove godine sačekale rekordno visoke kirije

Nekretnine -

Studente koji se odluče na školovanje u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu ove godine dočekaće veće kirije. Kada se uporedi sa prošlom godinom, rast stanarina je jasno vidljiv. Stručnjaci smatraju da sa rastom kirija nije gotovo, i da je moguće da cene budu još veće tokom septembra i oktobra.

Prema podacima specijalizovanog sajta za nekretnine nekretnine.rs cene u julu i avgustu porasle su odnosu na prošlu godinu u najpopularnijim studentskim gradovima. Rast kirija prisutan je u skoro svakoj opštini, osim jedne.

- Ako uporedimo cene u julu i avgustu mesecu u najpopularnijim studentskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu i Nišu, možemo zaključiti da je u većini opština došlo do blagog porasta cene u avgustu. Što se tiče Beograda, jedini blagi pad cene za iznajmljivanje stanova u avgustu je zabeležen na Novom Beogradu. U julu mesecu prosečna cena bila je 15,3 evra za metar kvadratni, dok u avgustu ona iznosi 15 evra, objašnjava Jelena Dukić, urednica portala nekretnine.rs.

- Osim Novog Beograda ostali delovi grada beleže rast kirija. Među njima je i centar grada. Kirije u centru su iznosile 15,7 evra po metru kvadratnom u julu, 16 evra u avgustu. Kada je reč o Mirijevu kirije su se kretale po ceni od 9,3 evra po kvadratu u julu mesecu, dok u avgustu je ta cena iznosila 9,5 evra po metru kvadratnom. Voždovac takođe beleži rast u julu: 12 evra, avgust 12,2 evra po metru kvadratnom, a ista situacija je i na Vračaru, u julu je cena bila 15,3 evra po kvadratu, a u avgustu 15,6 evra po kvadratu, dodaje ona.

Kirije u Novom Sadu

Kirije u Novom Sadu zabeležile su rast skoro u svakoj opštini. Slična situacija kao u Beogradu, samo jedno naselje zabeležilo je blagi pad kirija.

- Kada govorimo o Novom Sadu, jedino Novo naselje ima blagi pad. Kirija u julu mesecu iznosila je 10.5 evra, dok je prosečna cena za rentiranje stana u pomenutom naselju u avgustu iznosila 9.7 evra po kvadratu. Centar grada, Podbara i Grbavica imaju blagi rast cena u prethodnom mesecu. Centar ima višu cenu za 0.5 evra po kvadratu, Podbara 0.6 evra, i Grbavica 0.2 evra.

Evri, Muškarac
foto: Shutterstock

Zanimljiva činjenica da jedino Niš nema promena što se tiče prosečnih cena iznajmljivanja stanova u julu i avgustu mesecu. Za stan u Bulevaru Nemanjića potrebno je izdvojiti 6,5 evra po metru kvadratnom, Pantelej 6,9 evra, Durlan 6, dok je na Paliluli prosečna zabeležena cena iznosila 6,1 evra po kvadratu.

- Ako govorimo o garsonjerama koje studenti često iznajmljuju, njihova cena zavisi svakako najviše od lokacije. U Beogradu je za garsonjeru od recimo 30 kvadrata potrebno izdvojiti od 450 evra u centru grada, na Voždovcu oko 350 evra, na Mirijevu oko 300 evra. Što se tiče cena u Novom Sadu definitivno možemo videti da postoje garsonjere na određenim lokacijama koje su skuplje nego u Beogradu, u naselju Mirijevo. Svakako da najveći faktor koji određuje cenu jeste lokacija, ali posmatramo generalno ova dva grada, Novi Sad ima za iznajmljivanje i dalje do 5 evra niže cene po kvadratu. U naselju Podbari cene garsonjera se kreću od 250 evra, Grbavica oko 300, za centar je potrebno izdvojiti oko 350 evra, kaže Jelena.

Kirije u Nišu

Što se tiče budućih studenata u Nišu, većinu garsonjera moći će da pronađu u rasponu cena od 200 do 250 evra.

Broj garsonjera koje su oglašene za iznajmljivanje se smanjuje sa dolaskom studenata, te iz tog razloga treba ranije krenuti u potragu za nekretninom. Kada je veća ponuda, budući studenti imaju veće šanse da pronađu nekretninu koja odgovara njihovom budžetu. Takođe, garsonjere u ovom periodu umeju da budu skuplje po kvadratu od stanova većih struktura, te studenti mogu iznajmiti i stan veće površine zajedno sa cimerom.

Kurir.rs/Blic/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja