KRENULA STUDENTSKA POTRAŽNJA STANOVA: Agent za nekretnine dao važan savet stanodavcima i studentima
Foto: Shutterstock

kurir televizija

KRENULA STUDENTSKA POTRAŽNJA STANOVA: Agent za nekretnine dao važan savet stanodavcima i studentima

InfoBiz -

Kako se približava septembar, tako raste potražnja za iznajmljivanjem stanova i soba, bilo za studente koji počinju novu školsku godinu, ili za one koji iz nekog razloga moraju da promene smeštaj. Međutim, u agencijama za izdavanje nekretnina uglavnom se traže stanovi, dok je ponuda soba srazmerno potražnji - svedena na minimum.

02:30

KRENULA STUDENTSKA POTRAŽNJA STANOVA: Agent za nekretnine dao važan savet stanodavcima i studentima

"Student traži sobu u najam." Upravo ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u našoj zemlji. Danas je situacija potpuno drugačija, jer je, čini se, praksa izdavanja soba kao vid stambenog rešenja gotovo iščezla. Studentkinja Anđela Stanić kaže da se opredelila za stan, jer želi privatnost i svoju zonu komfora.

- Iznajmljivanje sobe mi nije bila opcija jer je nama studentima pored mira za učenje treba i određeni nivo komfora koji ne bi mogli da imamo u slučaju da živimo sa vlasnicima. Stan sam tražila 2-3 nedelje i na kraju se uselila u jedan koji plaćam 450 mesečno, što je i dobro s obzirom na to da su u Beogradu cene izuzetno visoke - rekla je Stanić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

I agenti za nekretnine primećuju da je sada retkost da student stanuje u sobi, jer su se kako kažu, zahtevi onih koji bi iznajmili nekretninu, dosta promenili.

- Skoro da i nema više ponuda za sobe. Uglavnom sada samo stanove traže, blizu fakulteta da ne bi putovali autobusom sat vremena, dva. Nemate svoju privatnost i onda zbog toga svi vole da imaju svoj stan, svoj mir, svoju slobodu, da dovedu svoje društvo - istakao je Mitar Todorović, agent za nekretnine.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Najčešće se traže male i ušuškane garsonjere, koje mogu da pruže sve što može da zatreba jednom studentu.

- Ako je jedan student onda garsonjera, ako je neki student koji je imućan onda može i sa odvojenom spavaćom sobom. Kada je više studenata u pitanju, 2 ili 3 oni traže ili dve spavaće sobe, jedna dnevna - dodao je Todorović.

Prosečna cena garsonjere u Beogradu prema rečima agenata je 300 evra, a novosadske blizu 270. Savet studentima je da ne čekaju kraj septembra, jer tada nastaje gužva. A što je ponuda manja, cene zakupa su, kažu, više.

- Krenule su studentska kretanja i potražnja stanova kod roditelja koji misle unapred oko svoje dece. I ja to uvek savetujem da krenete mesec dana unapred i da iznajmite stan 10-20% jeftinije jer će vam se to kroz celogodišnju kiriju vratiti - rekao je Milan Pulaj, agent za nekretnine.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

A oni koji svoju sobu ne mogu da izdaju studentima kako bi dopunili kućni budžet, sobe izdaju, radnicima. U tom slučaju, smeštaj je adaptiran da u relativno malom prostoru boravi više osoba, ističu agenti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:24

STUDENTI OSTAJU BEZ NOVCA, LJUDI SU OGORČENI I PODELJENI! Vidić uživo iz Minhena: Dogodiće se VELIKI POREMEĆAJI U NEMAČKOJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track