STUDENTI STIŽU U NOVI SAD: Potraga za stanovima u jeku, potražnja raste, a evo kakva je situacija sa cenama
Foto: Shutterstock, Ilustracija

STUDENTI STIŽU U NOVI SAD: Potraga za stanovima u jeku, potražnja raste, a evo kakva je situacija sa cenama

Nekretnine -

Potražnja stanova u Novom Sadu raste s dolaskom studenata, a najtraženije su garsonjere i dvosobni stanovi blizu fakulteta. Cene najma su visoke, pa studenti često traže smeštaj na periferiji grada.

Potražnja stanova u ovom periodu godine skače, s obzirom da mnogo studenata iz drugih gradova pokušavaju da nađu četiri zida za sebe baš u Novom Sadu. Agent za nekretnine iz agencije “Solis” rekao je za NS Uživo da je potražnja započela pre dva meseca, s obzirom da je potražnja velika, pa su se roditelji i deca “bacili” u potragu kako bi što pre obezbedili smeštaj tokom naredne akademske godine koja startuje u oktobru.

Grbavica kao jedna od najpoželjnijih lokacija studentima

- Najviše se traže garsonjere, dvosobni ili dvoiposobni stanovi u kojima može nekoliko studenata da boravi, kako oni kažu “cimeruje”, a samim tim i dele kiriju za stan. Takođe, prioritet je da lokacija bude što bliža fakultetima u zavisnosti od toga šta odluče da studiraju. Liman 2 kao i Grbavica poželjne su lokacije za studente s obzirom da je kampus blizu, poželjna okolina za stanovanje jeste i oko Medicinskog fakulteta koji se nalazi u blizini Novosadskog sajma – istakao je Lazar za jedan medijski portal.

On je takođe istakao da je velika potražnja za stanovima i u starom gradu, međutim naselje Grbavica ima mnogo više kapaciteta da ponudi.

Pogledaj stanove za izdavanje u Novom Sadu do 350 € OVDE

- Najviše je garsonjera koje se, ukoliko se nađe za 250 evra, izdaju brzinom svetlosti. Uglavnom se cena istih kreće oko 300-350 evra. Što se tiče malo većih, dvosobnih ili dvoiposobnih stanova, njihova cena ide i do preko 500 evra za mesečnu najamninu – objašnjava agent i dodaje da su stanodavci u pomenutim delovima grada veoma zainteresovani i već pripremljeni na dolazak studenata i vrlo rado im izdaju stanove.

Mnogi, na žalost, ne mogu da plate tolike iznose pa su prinuđeni da idu na periferiju, odnosno u Adice, Telep ili Novo naselje. Prilikom izbora većina traži da za iznos koji dogovore dobiju maksimalne uslove, tako danas nema neke značajne razlike između studenata i ostalih klijenata kada govorimo o opremljenosti stanova. Studenti isto traže modernije, lepše i novije nekretnine, bez obzira što to diže cenu kirije.

Republički geodetski zavod je u junu objavio podatke o kretanju cena nekretnina za prvi kvartal ove godine koji pokazuje da je u Novom Sadu, u prvom kvartalu ove godine za novogradnju plaćeno 1.935 evra, ili skoro 200 evra više nego u istom periodu prošle godine, dok su stari objekti „ostali” na gotovo istom nivou, odnosno 1.932 evra po kvadratnom metru, piše jedan medijski portal.

biznis.kurir.rs/Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track