STUDENTIMA IZNAJMLJUJU GARSONJERU ZA SUMANUTIH 400 €: Soba malo bolja od zatvorske ćelije, a roditelji se ovako dovijaju da plate!
Foto: Shutterstock

STUDENTIMA IZNAJMLJUJU GARSONJERU ZA SUMANUTIH 400 €: Soba malo bolja od zatvorske ćelije, a roditelji se ovako dovijaju da plate!

Nekretnine -

Skori početak nove školske godine na fakultetima niškog Univerziteta uticala je na povećanu tražnju za stanovima za izdavanje, a posebno garsonjerama u Nišu.

Oglasi na sajtovima za izdavanje nekretnina u zakup beleže više stotina pregleda svakog dana, a posebnu pažnju izazivaju oglasi poput nedavnog u kome je stanodavac za garsonjeru koja je opremljena malo bolje od zatvorske ćelije tražio čak 400 evra.

Na sreću onih koji traže krov nad glavom, cene garsonjera u Nišu uglavnom su niže od pomenutog iznosa i za njih se kreću iznosi od 200 do 300 evra.

Vladimir Živadinović, vlasnik agencije "Box nekretnine" rekao je da na cenu zakupa prvenstveno utiče lokacija.

- Ukoliko je garsonjera pored fakulteta ona će biti izdata i za 300 evra bez obzira da li se nalazi na šestom ili sedmom spratu, jer studentima koji nemaju prevoz to više odgovara nego da dolaze na nastavu iz Durlana ili Panteleja - rekao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, garsonjere su u Nišu veoma tražene tokom čitave godine tako da kod njih ne postoji variranje cene zakupa, što nije slučaj sa većim stanovima.

hrana, ručak, kuhinja, ljudi, studenti
foto: Profimedia

- Kod većih stanova se cena obara jer porodice ne mogu da izdvoje 300 ili 350 evra za zakup i za grejanje tog stana 10.000 dinara ili više. Na te troškove treba dodati i račune za komunalne usluge i onda to bude preveliki iznos za jednu porodicu. Mada, ima slučajeva da se stanovi u Nišu izdaju i za 400, 500 ili 700 evra. Nije nemoguće da se stan izda i za 1.000 evra mesečno. Mi smo izdali jedan luksuzno opremljen stan na Bulevaru Nemanjića. Zakupac nije firma, već vlasnik kompanije koji želi da svojoj porodici obezbedi komfor, a nije mu problem da plati taj iznos - rekao je Živadinović.

On je pojasnio da su zakup i stanovi koji se prodaju drastično poskupeli 2022. godine jer je tada u Niš zbog rata u Ukrajini došao veći broj stranih studenata i jedan broj porodica iz Rusije i Ukrajine.

- Tada su naročito podigli cenu stanodavci pored Medicinskog fakulteta jer su strani studenti došli na taj fakultet. Što se tiče porodica iz Rusije i Ukrajine bilo je i njihovih dolazaka, ali ne tako kao u Beogradu i Novom Sadu. One su uglavnom dolazile na kraće vreme i produžavale dalje. Sa tim dolaskom stranaca poklopio se i rast cena goriva i drugih proizvoda u našoj zemlji, što je uslovilo da zakup garsonjera poraste sa 100 na 200 evra, a poskupeo je i zakup većih stanova - izjavio je Živadinović.

Dodao je da je prilikom potrage za stanom u zakup vrlo bitno krenuti na vreme jer se onda pruža prilika da se pronađu i stanodavci koji izdaju nekretnine po nižim cenama, a svakako ne čekati poslednji čas jer se u toj situaciji mora prihvatiti i nepovoljna ponuda.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track