OVA ŽENA NEMA 500 € ZA KIRIJU, PA ŽIVI OVAKO: Meštanima je svega preko glave, tuširaju se u sportskoj hali, turisti im došli glave
Foto: Profimedia

OVA ŽENA NEMA 500 € ZA KIRIJU, PA ŽIVI OVAKO: Meštanima je svega preko glave, tuširaju se u sportskoj hali, turisti im došli glave

Nekretnine -

Pilar Hernando živi u kamp-prikolici u predgrađu Palma de Majorke, a tušira se u lokalnom sportskom centru.

Četrdesetpetogodišnja Hernando, koja teško pronalazi posao u barovima i restoranima, rekla je da ne može da priušti cene najma koje su značajno porasle delom zbog brzog razvoja turizma na španskom ostrvu.

- Cene se podižu, stanarine se podižu, sve raste osim plata - kazala je Hernando, prenosi Poslovni dnevnik.

0133727989, Španija, Palma de Majorka, Majorka
foto: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona je jedna od brojnih stanovnika Majorke koji su počeli da živeti u kamp-prikolicama parkiranim u privremenim kampovima s obzirom na previsoke cene stanova i vlasnike koji ih radije iznajmljuju turistima.

Taj trend izazvao je proteste na ostrvu kao i u najposećenijem španskom gradu Barseloni te na drugim mestima. Prošle nedelje je oko 10.000 protestanata učestvovalo na skupu protiv masovnog turizma u Palma de Majorci.

U gradu su tri takve lokacije s kamperima. Lokalne vlasti su osigurale sistem za reciklažu, ali stanovnici kažu da postoji tek jedno mjesto na ostrvu za odlaganje otpadnih voda. Tvrde da im nije dozvoljeno da otvore prozore ili napolju postave stolove jer su parkirani na javnim površinama.

Policija im preti novčanim kaznama dok lokalna vlada tvrdi da ne može da im osigura dodatne uslove te ih je preusmerila službama za socijalnu pomoć, rekli su kamperi.

Vlada Balearskih ostrva nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom.

Kamp Prikolica, Kamp Vozilo, kampovanje
foto: Shutterstock

Istisnuti

Protivturistički aktivisti u Španiji kažu da posetioci podižu cenu smeštaja, zbog čega stanovnici ne mogu da priušte život u centrima gradova.

Posetioci sve više preferiraju kuće za odmor na aplikacijama poput Airbnba, pri čemu je kratkotrajni najam stranih turista porastao za 24 posto između marta i maja, objavio je Exceltur.

Stanarine su na ostrvima u protekloj deceniji narasle 158 posto, što predstavlja najoštrije povećanje u Španiji, prema internetskoj stranici Fotocasa.

Prosečna stanarina za stan od 80 kvadratnih metara na španskom arhipelagu je u junu iznosila 1.447 evra, prema Fotocasi. Prosečna plata u Španiji iznosi 1.925 evra, prema zavodu za statistiku.

Četrdesetosmogodišnja Aina Anamaria je uzela kredit kako bi kupila kamper, za koji plaća mesečnu ratu od 323 evra, što je oko pola plate od 700 evra koju prima za rad u trgovini. Najam sobe u stanu na otoku uglavnom stoji između 400 i 500 evra, kazala je.

biznis.kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track