RAMPA ZA "STAN NA DAN" Jedna od omiljenih destinacija ZABRANILA IZDAVANJE APARTMANA: Sledi ukidanje dozvola, a ovo je razlog
Foto: Shutterstock

RAMPA ZA "STAN NA DAN" Jedna od omiljenih destinacija ZABRANILA IZDAVANJE APARTMANA: Sledi ukidanje dozvola, a ovo je razlog

Nekretnine -

Barselona je u petak objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi obuzdati rast troškova stanovanja i omogućiti građanima da mogu živjeti u svojem gradu.

Gradonačelnik grada rekao je da će do 2028. Barselona ukinuti dozvole za 10.101 apartmana koji trenutno imaju dozvolu za kratkoročni najam.

"Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barselone", rekao je na događaju gradskih vlasti.

Barselona
foto: Shutterstock

Boom kratkoročnog najma u Barseloni, najposjećenijem gradu u Španiji, doveo je do toga da neki građani ne mogu priuštiti najam stana nakon što su stanarine u zadnjih 10 godina porasle 68 posto, a cene nekretnina 38 posto, rekao je. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, posebno za mlade, dodao je.

Lokalne vlasti uvele su u zadnjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu.

Španska ministarka, Isabel Rodriguez, rekla je da podržava odluku.

"Reč je o tome da se preduzme sve što je potrebno kako bi se zajamčo pristup pristupačnom stanovanju", objavila je na X-u.

Barselona
foto: Shutterstock

Airbnb, platforma za najam apartmana, nije odgovorila na zahtev za komentarom.

Mesne vlasti najavile su stroge inspekcije kada zabrana stupi na snagu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja