Na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje novog hotela Jugoslavija sa dve kule pobedio je arhitektonski biro UNStudio.

Ovaj studio je baziran na specifičnom arhitektonskom dizajnu, urbanom planiranju, dizajnu proizvoda i akademskom radu osnivača, koji su svojevrsne zvezde u arhitektonskim krugovima.

9229-unstudio-belgrade-masterplan-0023-edit.jpg
Unstudio 
foto: Unstudio

Naša ekipa razgovarala je sa Fransom Van Vuureom o ovom, kako kažu, grandioznom projektu. Dizajn budućeg hotela Jugoslavija kombinovaće modernu estetiku sa elementima koji odražavaju originalnu arhitekturu.

- Za ovaj projekat smatramo da je esencijalno pokazati nešto iz prošlosti, istorije same lokacije pored Dunava i poznatog hotela Jugoslavija. Šta smo mi u stvari uradili? Mi smo rekreirali obim projekta koji liči na stari obim hotela Jugoslavija - rekao je Frans Van Vuure, direktor UNStudio Amsterdam.

sequence-01.00-00-18-17.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Posebnu pažnju privući će fasada hotelskog zdanja za koju je inspiracija pronađena u čuvenom lusteru koji je decenijama krasio hotel Jugoslavija.

- To je nešto na čemu trenutno radimo. Inspirisani smo velikim lusterom koji je visio u starom hotelu. Takođe, ono što smatramo interesantnim jeste sjaj koji luster pravi kada se upali svetlo. To je impresivno. Napravili smo fasadu za hotel koja sija i koja više liči na novoizgrađene kule. Hotel će većinski biti od stakla. Da, imamo južnu kulu, najbližu gradu. Ona je rezidencijalna i apartmani koji će se nalaziti u rezidencijalnoj kuli imaće različite nivoe. Biće ekskluzivnijih apartmana koji će obično biti u višem delu kule i manje ekskluzivne sobe koje će biti pristupačnije za veći broj ljudi - istakao je Vuure.

Hotel Jugoslavija dobiće ono što već godinama zaslužuje - novi izgled i sjaj.

PROJEKAT

Prema projektu, hotel "Jugoslavija" će imati dve kule - stambenu sa 42 sprata, koja će biti pozicionirana bliže centru Beograda, i poslovnu, nižu, sa 33 sprata. Njihove visine venaca neće prelaziti 150 metara i nisu postavljene tako da direktno gledaju jedna u drugu. U podnožju, odnosno na podijumu koji će ih spajati, biće prodavnice, restorani, lokali, a između njih hotelske sobe u zgradi od osam spratova, kao i dosad.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija OGROMAN BAZEN, 200 LUX SOBA, DOSAD NEVIĐENA FASADA: Sve pršti od luksuza, pogledajte kako će izgledati novi hotel "Jugoslavija"