Ako razmišljate da ostavite sve i pobegnete u živopisnu kućicu na grčkom ostrvu, ova avantura može da vas košta jefitnije nego stan u prigradskim beogradskim naseljima.

Naime, na sajtu koji se bavi prodajom jeftinih šarmantnih kućica širom sveta, pronašli smo jedan pravi biser – tradicionalnu grčku kuću na brežuljku iznad mora na Skopelosu, čuvenom ostrvcetu na kojem je sniman film Mamma Mia!

Pogled koji se proteže sa terase ove kuće govori više od 1.000 reči, a zanimljivo je da ćete za jedan kvadrat na ovoj čarobnoj lokaciji morati da izdvojite oko 1.600 evra.

U opisu oglasa za prodaju kaže da je kuća dvospratna, odmah useljiva, renovirana 2000. godine. Sam objekat ima površinu od 73 kvadrata, plus dodatnih 12 kvadrata dvorišta. Najjači adut ove kuće je terasa na koju može da se izađe i iz dnevne sobe i iz kuhinje, a ukoliko se odlučite za kupovinu, u cenu od 120.000 evra ulaze i bela tehnika i nameštaj.

shutterstock-2387815025.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Inače, na Skopelosu, koji leži između glavnog kopna i ostrva Skiatos, život i u 2024. teče u harmoniji s prirodom, običajima i tradicijom. Ovaj skriveni dragulj Egejskog mora privlači posetioce svojom netaknutom lepotom i autentičnim načinom života.

Stanovnici Skopelosa, poznati kao Skopelitani, žive sporim ritmom, posvećeni porodičnim vrednostima i očuvanju kulturne baštine. Osim turizma, koji je važan deo lokalne ekonomije, tradicionalni zanati poput pravljenja keramike, tkanja i ribolova i dalje su prisutni i čuvaju se kroz generacije.

Arhitekturu ostrva karakterišu slikovite bele kuće sa plavim vratima i prozorima i uskim kaldrmisanim ulicama.

simi.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U tavernama na obali, posetioci mogu da uživaju u svežim morskim plodovima i tradicionalnoj grčkoj kuhinji, dok se u večernjim satima čuju zvuci tradicionalne grčke muzike u lokalnim kafanama.

Priroda je neizostavan deo života na Skopelosu. Pešačke staze vode do skrivenih plaža sa kristalno čistim vodama, omogućavajući posetiocima da se povežu sa prirodom i uživaju u miru i tišini.

Iako je turizam donio promene, Skopelos i dalje očarava svojom autentičnošću i jedinstvenim šarmom. Za one koji žude za jednostavnijim načinom života i bliskošću sa prirodom, ovaj grčki biser predstavlja savršenu destinaciju.

BiznisKurir/Zadovoljna.rs