SRBI POLUDELI ZA NEKRETNINAMA U HRVATSKOJ: U obzir dolazi samo ovo ELITNO MESTO, novac nije problem! Već prodato oko 200 STANOVA
Foto: Shutterstock

velika promena

SRBI POLUDELI ZA NEKRETNINAMA U HRVATSKOJ: U obzir dolazi samo ovo ELITNO MESTO, novac nije problem! Već prodato oko 200 STANOVA

Nekretnine -

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su kupili njih 3 403.

Ipak, kako se saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupovina od državljana iz regiona, ove godine primećen nešto veći interes za kupovinom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

- Zanimljivo je da u zadnje vreme sve više upita i kupaca dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresovani su za kupoivinu nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, primera radi, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu letnjikovaca...Prema podacima građani Srbije kupili si 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, videti ukupne podatke za ovu godinu.

Mljet, Hrvatska
foto: Shutterstock

Situacija u Dalmaciji

- Nismo primetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije Biliškov nekretnine.

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Nemačke koji su poreklom iz regiona, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par meseci doslovno udeseterostručili.

- U 2022. godini 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regina - navodi B. Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne prometne povezanosti s mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, sednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovde na ručku i uživaju uz more.

Međutim, uopšteno ove godine beleži se pad interesa kupaca iz inostranstva zainteresovanih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabilizovalo.

Kurir.rs/jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja