POZNATI GLUMAC ULAŽE U OSTVRO U SVOJOJ DOMOVINI: Planira da izgradi 'pametni grad', nije kvalifikovan, ali je spreman da sanja
Foto: Shutterstock

inspirativno

POZNATI GLUMAC ULAŽE U OSTVRO U SVOJOJ DOMOVINI: Planira da izgradi 'pametni grad', nije kvalifikovan, ali je spreman da sanja

Nekretnine -

Poznati britanski glumac Idris Elba otkrio je planove za transformaciju udaljenog ostrva u blizini obale Siera Leonea. Njegov otac je rođen u ovoj zapadnoafričkoj državi a Idris planira da ostrvo pretvori u ekološki prihvatljiv "pametni grad".

On navodi da želi od ostrva Šerbro da napravi "afro-dinamični eko-grad" - urbano središte za celu Afriku koje kombinuje održivost, zajednicu i ekonomski rast, prenosi Dejli Mejl.

Šerbo Alajans Partners kažu da će se razvoj odvijati uz zaštitu "delikatnog ekosistema", na ostrvu od 230 kvadratnih milja koje je prekriveno šumama mangrova i predstavlja važno mesto za gneždenje morskih kornjača.

Idris Elba
foto: Profimedia

Na ostrvu živi samo 40.000 ljudi, od kojih većina radi u ribarstvu i uzgoju pirinča a glumac se nada da će kultivisati ekonomski rast i doneti prosperitet bivšoj britanskoj koloniji.

Razvojna šema nema određeni budžet, ali će se verovatno kretati u milijardama dolara, pri čemu SAP traži investitore, a gospodin Elba priznaje da je to "veliki san".

- Nikada u životu ne bih pomislio da bih mogao izgraditi temelje za novi 'pametni grad'... Nisam kvalifikovan za to. Ali jesam kvalifikovan da sanjam velike snove - rekao je za Bi-Bi-Si.

Elba je bio veoma vokalan o svojoj želji da podmladi i "rebrendira" domovinu svog oca nakon što se obogatio kao di džej, pevač i glumac.

Ono što je započelo kao misija dovođenja turizma na ostrvo, koji se može pohvaliti zadivljujućim belim plažama i palmama, ubrzo je preraslo u inovativni plan za razvoj područja na održiviji način.

- Radi se o sposobnosti oslanjanja na samog sebe, o stvaranju ekonomije koje hrani samu sebe i ima potencijal rasta. Imam veliku želju da preoblikujem način na koji se na Afriku gleda... kao na model za pomoć. Ova prilika je potpuno drugačija - rekao je Elba.

AP, Sijera Leone, Ebola, Adama Sankoh

Glumca je u projekat doveo prijatelj iz detinjstva Siaka Stivens, unuk istoimenog bivšeg predsednika Siera Leonea, s kojom je odrastao u Londonu.

On je tražio prilike za razvoj u svojoj rodnoj zemlji, ali nakon što se udružio sa Elbom, par je ubrzo shvatio da nešto kao butik hotel nije najbolji put.

Umesto toga odlučili su da formiraju SAP i rade na izgradnji Šerbro Ajland Sitija, sklopivši dogovor s vladom Sijera Leonea o razvoju ostrva.

Samo oko 28 procenata stanovništva Siera Leonea ima pristup električnoj energiji i trenutno na ostrvu nema električne mreže, ali postoje nade da će vetroelektrane i moguća "mikro električna mreža" pomoći u pokretanju razvoja ostrva.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja