NOVOGRADNJA JE UVEK NAJBOLJA INVESTICIJA, ALI JE NEMA: Zbog ovih stvari je u Beogradu nemoguće kupiti nov stan
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Prognoze stručnjaka

NOVOGRADNJA JE UVEK NAJBOLJA INVESTICIJA, ALI JE NEMA: Zbog ovih stvari je u Beogradu nemoguće kupiti nov stan

Nekretnine -

Tržište nekretnina u mnogim zemljama Jugoistočne Evrope pogođeno je krizom, ne samo zbog inflacije, rata u Ukrajini, energetske krize, već i činjenice da tržište u većini zemalja počiva na kreditnim kupcima. U Srbiji je situacija drugačija, upravo zbog načina na koji ljudi dolaze do nekretnina. Čak 70 odsto kupaca nekretninu plaća gotovinom. Cenu kvadrata diktiraju inflacija, poskupljenje građevinskog materijala i nedostatak radne snage.

Uroš Jovanović, vlasnik agencije ART nekretnine objašnjava za Sasomange da će u 2024. godini biti podjednako teško pronaći dobar stan za kupovinu kao i u 2023 i to, kako navodi, iz dva osnovna razloga:

- Prvi je što se nastavlja trend koji je započeo u drugoj polovini prošle godine a koji se odlikuje smanjenom ponudom nekretnina na tržištu. Druga stvar je to što je taj pad tražnje prouzrokovao pad ponude. Te dve činjenice dovele su do toga da cene kvadrata već duže vreme stagniraju ili beleže neznatan pad u zavisnosti od lokacije. Što se tiče prognoza za 2024. godinu, očekujemo da će ponuda ostati na tom nivou.

Loznica, gradnja, novogradnja, zgrada, gradilište
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Naš sagovornik naglašava da i pad ponude nije procentualno isti kao i pad tražnje, i da je to ono što "drži cene".

- Jasno je da se ponuda nekretnina neće drastično povećati, a interesantno je da je u 2023. u odnosu na prethodnu godinu primećen daleko manji broj kvadrata u novogradnji. Čini mi se da ovde neće biti daljeg radikalnog pada, ali svakako neće biti ni više novih stanova nego što ih je trenutno na tržištu - kaže naš sagovornik i podvlači da su stanovi u kvalitetnim projektima novogradnje i dalje najtraženija roba na tržištu.

- Kada se odlučite za ovakvu trgovinu jedno je sigurno - to je dobra investicija Međutim, potražnja će teško moći da se zadovolji jer se ne očekuje veliki broj novih kvadrata, a dobrih stanova na tržištu je sve manje.

STRMOGLAVI PAD

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je strmoglavi pad. Za godinu dana, prodaja stanova opala je za gotovo 35 odsto u Novom Sadu, za 21,5 odsto u Beogradu, 15,3 u Nišu i 12,8 procenata u Kragujevcu.

Na pitanje kada možemo da očekujemo bolju ponudu stanova na tržištu u Beogradu i uopšte u Srbiji naš sagovornik odgovara da se to sigurno neće dogoditi u prva dva kvartala ove godine ako je suditi po svim sada važećim trendovima.

- U poslednja dva kvartala 2023. se dešavala slična situacija, svi ovi trendovi bili su u opadanju. Razlog je neizvesnost na tržištu nekretnina koja traje šest do devet meseci i ona odvraća i kupce i prodavce od transakcija. Smatram da ni u starogradnji neće biti ponuđeno više stanova, dok će u novogradnji situacija biti još gora. U ovom trenutku ne postoji dovoljno uposlena građevinska operativa, tj broj kvadrata koji očekujemo da se pojavi na tržištu nije dovoljan da zadovolji apetite.

stan, čišćenje, pare
foto: Shutterstock

Jovanović kao razloge za manju ponudu novogradnje vidi u poskupljenju zemljišta, ali i cene rada i građevinskog materijala.

- U poslednjih godinu i po dana to je baš drastično i to je razlog zašto investitori oklevaju. Svi čekaju da se tržište malo stabililzuje, obazriviji su kada su veći projekti u pitanju, pa je gotovo izvesno da ponuda, barem na početku 2024, neće biti baš sjajna – zaključuje Jovanović.

kurir.rs/ Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track