EVO KOLIKA PLATA VAM JE SADA POTREBNA ZA STAN OD 100.000 EVRA: Ovo je detaljna računica i potrebni uslovi za PLATU i RATU
Foto: Profimedia

važno je učešće

EVO KOLIKA PLATA VAM JE SADA POTREBNA ZA STAN OD 100.000 EVRA: Ovo je detaljna računica i potrebni uslovi za PLATU i RATU

Nekretnine -

Koliko se moramo zadužiti da bismo priuštili stan od 100.000 evra ako želimo da kupovinu obavimo na rate tj. uzimanjem kredita, a da pritom imamo primanje srazmerno prosečnoj srpskoj plati, pitanje je koje zanima mnoge u Srbiji.

Da se danas nije lako zadužiti na duži vremenski period pošto banke u takvim situacijama rigorozno proveravaju klijente, potvrđuje za Kurir Dušan Uzelac sa portala Kamatica:

porez, porez na imovinu, nekretnine, prodaja kuća, kuća, nekretnina, prodaja kuće
foto: Shutterstock

- Ukoliko neko u Srbiji u ovom momentu želi da kupi stan od 100.000 evra, morao bi da ima zaradu od najmanje 1.100 evra mesečno, jer banke neće dozvoliti nikome da se kreditno zaduži, a da pritom mesečna rata bude ispod 550 evra. Za sve to potrebno je otprilike 30 godina da se nekretnina sa ovolikom cenom otplati. Kupovina stana je mnogo lakša uz učešće, koje je najčešće 20 procenata od ukupne vrednosti stana. Uzimanje kredita takođe zavisi i od broja članova porodice zbog proste računice koliko para je mesečno potrebno izdvojiti za svakog člana, ako se pritom uzme u obzir da je samo jedna osoba u porodici zaposlena. Ako je slučaj da ima više zaposlenih, to svakako donekle olakšava stvari.

Naš sagovornik navodi da su današnja očekivanja stanovništva prilično nerealna, s obzirom da je došlo do sudara socijalizma i kapitalizma. Shodno tome, nije se lako obavezati banci niti bilo kome na toliko dug period, te bi valjalo da svako bude svestan svoje kupovne moći.

- Svako mora da bude realan da nije isto kupovati nekretninu na obodima opštine Valjevo ili u centru Beograda, ali svoje želje treba prvenstveno uskladiti sa realnim primanjima – precizan je on.

zgrada, gradilište
foto: Shutterstock

Iz NBS dodaju da su rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti pokazali da su standardi po kojima su banke odobravale stambene kredite građanima generalno pooštreni tokom 2023. godine

- Banke su prepoznale povećane troškove za kredite i povećanu percepciju rizika kao glavne faktore koji su uticali na pooštravanje kreditnih standarda u prethodnom periodu. S druge strane, zahvaljujući odluci iz septembra prošle godine da privremeno ograničimo visinu kamatne stope na stambene kredite, cenovni uslovi su po tom osnovu postali povoljniji za građane. Podsećamo da je ovom odlukom uveden privremeni zastoj na dalji rast odnosno umanjenje kamatne stope korisnicima s promenljivom kamatnom stopom čiji ugovoreni iznos kredita ne prelazi 200.000 evra. Merom je privremeno ograničena i visina nominalne kamatne stope za novoodobrene stambene kredite – navode iz NBS.

GORNJA GRANICA NE POSTOJI

Propisima Centralne banke nije utvrđen maksimalni iznos mesečne rate u odnosu na mesečna primanja dužnika.

- Ipak, ukoliko bi banka odobrila potrošački, gotovinski ili sličan kredit fizičkom licu, na način da stepen njegove kreditne zaduženosti iznosi više od 60 odsto, bila bi obavezna da umanjuje svoj kapital u skladu sa propisima. Navedeno pravilo u primeni je od 1. januara 2019. godine, kao deo paketa propisa NBS usvojenih u cilju podsticanja prakse održivog kreditiranja stanovništva – zaključili su iz NBS za Kurir.

- Banka može odobriti kredit u stranoj valuti ili u dinarima s deviznom klauzulom koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnost pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 80 odsto njene vrednosti. Navedeni limit propisan za banku, iz ugla korisnika kredita, najčešće je osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita – dodali su.

Narodna banka Srbije je, međutim, predvidela da banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti, što je iz ugla dužnika uz učešće od 10 procenata. Кada su u pitanju dinarski stambeni krediti, ovakvi limiti nisu propisani.

U Centralnoj banci naglašavaju da banke, odobravaju kredite u skladu sa svojom poslovnom politikom i sopstvenim procenama rizika, i da mogu da zahtevaju i veće učešće potrebno za odobravanje stambenog kredita i u pogledu kreditiranja kupovine prve stambene nepokretnosti.

Beograd, slavija, Hram Svetog Save, Beograd Panorama, Hram Svetog Save panorama, slavija panorama, Beograd Noću
foto: Shutterstock

- Banke su dužne da najpre procene kreditnu sposobnost koja se procenjuje naročito na osnovu analize stepena kreditne zaduženosti, što je odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda tog dužnika - ističu u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track