7.500 € ZA HEKTAR! POSKUPELO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE: Ovo su trenutno najjeftinije njive u Srbiji a evo gde su prodate najskuplje
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

7.500 € ZA HEKTAR! POSKUPELO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE: Ovo su trenutno najjeftinije njive u Srbiji a evo gde su prodate najskuplje

Nekretnine -

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je u prethodne 3 godine porasla za više od 20 odsto. Kako pokazuju podaci RGZ, dok se te 2020. godine hektar plaćao 6.100 evra, danas za istu površinu treba da se izdvoji oko 1.400 evra više, tj. hektar je 7.500 evra.

Prema aktuelnoj ponudi na sajtu za prodaju nekretnina, cene poljoprivrednog smeštaja se kreću od 50 evra, pa naviše u zavisnosti od sastava zemljišta, reljefa, lokacije, da li je deo placa pošumljen ili ne... Najskuplje njive u Srbiji su one koje imaju izlaz na autoput, u blizini grada ili turističkog mesta.

Takođe, kako ističu sa jednog portala za nekretnine, trenutno je vrlo aktuelno da se kupuje jeftino poljoprivredno zemljište i da se prenamenuje u građevinsko, i tu su investitorima posebno zanimljiva zemljišta do stambenih naselja.

Ovo su trenutno najjeftinije njive u Srbiji

Pregledom oglasa, moguće je naći i daleko niže cene od prosečnih.

Na primer, u selu Ćelije nadomak Gadžinog Hana plac površine 50 hektara prodaje se po ceni od 2.500 evra.

U okolini Rtnja, u neposrednoj blizini Sokobanje, u selu Vrmdža, oglašeno je na prodaju poljoprivredno zemljište površine 5,3 ari po ceni od 3.500 evra.

Ovo su trenutno najskuplje njive u Srbiji

Na obroncima Fruške Gore, u blizini Iriškog Venca, plac tj. njivu od skoro 3 hektara, vlasnik prodaje po basnoslovnoj ceni od 650.000 evra, tj. oko 2.320 evra po aru. Cenu pravdaju pristupom putu, izgrađenom infrastrukturom, kao i činjenicom da na placu ima skoro završen objekat površine 400 kvadrata.

Po istoj ceni oglašena je i jedna njiva od 400 ari, na Kosmaju. Na pomenuta 4 hektara kako ističu vlasnici postoji već posađena borovnica, kao i sva propratna infrastruktura.

Evo gde se prodalo najviše njiva ove godine

Za prvih 6 meseci ove godine prema podacima RGZ prometovano je 9.372 poljoprivredna zemljišta. Najskuplje njive prodate su u Novom Sadu, Bačkoj Palanci i Vrbasu, dok su najjeftinije njive prodate u Zaječaru, Aleksincu i Kragujevcu.

Tako je za prvih 6 meseci cena ara poljoprivrednog zemljišta išla od oko 400 evra po hektaru pa sve do 36.700 evra!

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

01:38

Evo koja je NAJPOVOLJNIJA CENA jedne GARAŽE (video)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track