SRBI VIŠE NE KUPUJU SAMO STANOVE, NEGO NAVALILI I NA OVO! Cene skaču, ali sve su POPULARNIJE! Evo gde se pazari po najnižim cenama
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

najvažnija je lokacija

SRBI VIŠE NE KUPUJU SAMO STANOVE, NEGO NAVALILI I NA OVO! Cene skaču, ali sve su POPULARNIJE! Evo gde se pazari po najnižim cenama

Nekretnine -

Cene poljoprivrednog zemljišta iz meseca u mesec skaču. Prema Republičkom zavodu za statistiku, hektar je u proseku pre tri godine koštao 6.100 evra, a sada je 7.500! Vojvodina i okolina Beograda su najskuplji što se tiče poljoprivrednog zemljišta. U Južnoj Srbiji je zemljište i dalje najjeftinije.

- Ne bih rekla da raste cena poljoprivrednog zemljišta, nego je taj drugi kvartal ove godine zabeležio porast kupoprodaje poljopivrednog zemljišta u odnosu na druge vrste nekretnina, pa se onda stvorila slika među ljudima da je cena poljoprivrednog zemljišta porasla - rekla je Sanja Rafajlović, konsultant za nekretnine.

njiva, novac
foto: AP/Ilustracija, Shutterstock

Ona je istakla da se poljoprivredno zemljište jako malo oglašava, a razlog tome je "pravo preče kupovine". Ukoliko vlasnik odluči da proda svoje zemljište, dužan je da ga prvo ponudi komšijama, a tek ukoliko niko od njih ne želi da ga kupi, zemljište može dalje da se stavlja u prodaju.

Objasnila je da cena zemljišta zavisi od vrste i lokacije.

- Ono koje se nalazi blizu grada ili značajnih infrastrukturnih projekata, ukoliko je moguće da se preinači u građevinsko, ima veću cenu, ali ukoliko se zemljište koristi isključivo za poljoprivrednu proizvodnju tačno se zna za vrednost u zavisnosti od lokacije - kazala je Rafajlović.

Ona navodi da je jako važno gde se zemljište nalazi i ako je na lokaciji koja predstavlja budući turistički potencijal, onda je bolje da se sačeka.

kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja