KUĆA SA POGLEDOM NA NAJLEPŠI ZALIV ZA 100.000 EVRA: Ova zemlja u regionu je na vrhu liste destinacija s jeftinim nekretninama
Foto: Shutterstock

KUĆA SA POGLEDOM NA NAJLEPŠI ZALIV ZA 100.000 EVRA: Ova zemlja u regionu je na vrhu liste destinacija s jeftinim nekretninama

Nekretnine -

Ako ste ikada sanjali da kupite pristupačnu kuću u inostranstvu i da se tamo preselite da živite životom iseljenika, 2023. je sjajno vreme za kupovinu jeftinih nekretnina širom sveta, smatra Ronan Makmahon, međunarodni stručnjak za nekretnine.

"Postoji sve veći nedostatak kvalitetnih nekretnina na veoma poželjnim lokacijama — ali u međuvremenu potražnja raste“, rekao je Makmahon u intervjuu Forbsu.

"I dalje možemo kupovati uz veliki popust u odnosu na uporedive destinacije i nekretnine u SAD – ali taj prozor će se uskoro zatvoriti", dodao je.

Na vrhu njegove liste najpovoljnijih destinacija za kupovinu nekretnine je Crna Gora, prenosi Investitor.

"Početkom 2000-ih, kupci nekretnina hrlili su u Hrvatsku, iskoristivši prilike u prizemlju u istorijskom Dubrovniku i Splitu. Danas je prilika u Hrvatskoj prošla. Cene nekretnina su se približile ostalim mediteranskim destinacijama. Međutim, na južnoj Dalmatinskoj obali stvari stoje drugačije. Crna Gora je lepa kao i Hrvatska, ali, budući da još nije ušla u Evropsku uniju, nije ni prosperirala kao Hrvatska, a cene nekretnina su i dalje relativno niske”, naveo je on.

Dubrovnik, Hrvatska
foto: Shutterstock

U Hrvatskoj, krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, za 100.000 evra ste kupili stan s pogledom na more.

“Danas morate izdvojiti višestruko više. Ipak, u Crnoj Gori kuće sa pogledom na najlepši zaliv i dalje se mogu kupiti za 100.000 evra“, kaže Makmahon.

Makmahon trenutno vidi Crnu Goru kao zemlju idealnu za investicione nekretnine.

“Cena zemljišta za razvoj oko Boke Kotorske je i dalje izuzetno niska po međunarodnim standardima. Podatak o ceni od samo 80 do 100 evra po kvadratnom metru zemljišta sa prekrasnim pogledom, 15 minuta vožnje od Kotora je neverovatan. Kupite i čekajte dok se destinacija razvija a cene počnu da rastu.”

Crna Gora, Kotor, Boka Kotorska
foto: Shutterstock

Rohan daje insajderski savet: Priča se da će se Crna Gora pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine – što predstavlja zanimljivu investicionu šansu.

"Ako Crna Gora uđe u EU, mogli biste videti veliku vrednost vaše nekretnine“, kaže Makmahon. “Verujem da imate priliku da utrostručite svoj novac ili više, za pet do deset godina", ističe on.

Na Rohanovoj listi povoljnih destinacija za kupovinu nekretnine su, iza Crne Gore, Srebrna obala u Portugalu, Južna zona Kostarike, Kosta del Sol u Španiji i Los Kabos u Meksiku.

Kurir.rs/B92, Investitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track