BOGATI RUSI OTKRILI NOVU DESTINACIJU ZA ŽIVOT! Masovno kupuju nekretnine na ovom ostrvu - Keširaju i po nekoliko miliona €!
Foto: Promo

tajland obrćana zemlja

BOGATI RUSI OTKRILI NOVU DESTINACIJU ZA ŽIVOT! Masovno kupuju nekretnine na ovom ostrvu - Keširaju i po nekoliko miliona €!

Nekretnine -

Na ostrvu ima svega blaga, od parnih kupatila do koncerata i vila... Podjednako privlači turiste i kupce nekretnina. A ovde postoji čak i ruski konzulat.

Ruski biznismen Aleksander Nakapetov u svojoj je usvojenoj domovini Puketu redovni posetilac banja, posebno otkako je prošle godine otvoreno nekoliko tradicionalnih parnih kupatila. Međutim, nedavno je okrepljujuća rutina ovog 41-godišnjaka poremećena. Na najveće tajlandsko ostrvo počeli da se slivaju njegovi sunarodnici koji traže utočište. Naime, nova su kupališta veći deo vremena su zauzeta.

Puket je dugo privlačio bogatije ruske građane, ali priliv se sada povećava jer rat u Ukrajini otežava njihov odlazak u slična odredišta u Evropi, a i drugde.

Mokeni, Tajland
foto: Printscreen/ ProjectMoken

U jedno agenciji za nekretnine kažu da je broj prodatih vila na ostrvu porastao za 82 odsto prošle godine, a otprilike polovinu su kupili Rusi.Za nove žitelje niču novi restorani, saune i koncertni prostori.

Prema podacima tajlandskog Ministarstva turizma i sporta, oko 800.000 ruskih državljana stiglo je na Tajland između od januara do juna ove godine, što je povećanje od više od 1.000 odsto u u poreženju sa istim razdobljem lani. Više od polovine njih doletelo je u vazdušnu luku Puket. Turističko udruženje Puket navode kako su upravo oni bili najbrojniji turisti na ostrvu.

Ruski kupci kupuju najviše nekretnina u Puketu, a jedan od svojih najunosnijih poslova sklopili su prošle godine kada je jedan ruski kupac pazario 16 vila.

LAVROV OTVORIO KONZULAT

U znak važnosti ostrva za širenje ruskog diplomatskog uticaja u jugoistočnoj Aziji, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je službeno otvorio konzulat u Puketu, te se tom prilikom susreo sa svojim tajlandskim kolegom. Diplomatska kancelarija se nalazi u marini Rojal Puket, zajednici na obali koja uključuje vezove za jahte, stanove i vile čija se cena kreće od oko 300.000 dolara do nekoliko miliona dolara.

Dok su zemlje u Evropi i na Bliskom istoku dugo bile glavna utočišta za Ruse, tajlandske plaže, noćni život i otvorenost mesta poput Puketa, Krabija i Pataje pružili su pristupačnu alternativu u Aziji čak i pre početka rata u Ukrajin.

Tajland je prošle godine uveo nekoliko novih programa viza koji omogućuju duži boravak onima koji donose novac ili posebne veštine, polja poput IT, društvenih medija i kripto imovine. S druge strane, i ostrva u odmaralištima na jugu zemlje takođe su privukla mnoge stručnjake slične provinijencije, digitalne nomade i mlade porodice koje beže iz Ukrajine.

Prema Eleni Marinichevoj, potpredsjednici ruskog Sotheby‘s International Realtyja, tipični ruski kupac na Tajlandu je poslovni čovjek u srednjim 30-ima iz istočnog dijela federacije, poput Vladivostoka. No, prema njezinim riječima, i za investitore iz Moskve i Sankt Peterburga tajlandsko tržište je sve privlačnije.

CVETA POSAO ZABAVE

To je pomoglo u stvaranju mnogih domaćih industrija. Na primer, Aleksandar Nakapetov rekao je da njegov posao zabave cveta. On kaže da na ruskom rok koncertu koji je organizovao u Laguna Grovu na Puketu ranije ove godine uspio box od 250.000 bahta (7333 dolara) u kome su ulaznica i poklon iznenađena (obično majica benda), rasprodati u prvih sat vremena. U decembru će pomoći i u organizaciji nastupa Državnog akademskog baletnog pozorišta iz Sankt Peterburga na ostrvu.

Tajlanđani - posebno oni na južnim ostrvima - prilagođavaju se potrebama i navikama ruskih posetilaca. U međunarodnoj vazdušnoj luci Puket oglasi se objavljuju na ruskom. Mnogi nazivi trgovina i natpisi ulica su na ćirilici. Ulični prodavci prodaju boršč i blinije uz lokalne specijalitete.

Ruski lanac restorana Veranda nedavno je otvorio svoju petu lokaciju u Tajlandu, upotpunjujući ponudu restorana i trgovina hranom širom ostrva.

Priliv Rusa takođe je potisnuo neke potencijalne kupce iz Tajlanda i drugih zemalja s tržišta. Lokalni radnici takođe osećaju udeo inflacije na osnovna dobra i vlastite rente.

​kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track