STANOVI U SRBIJI SVE SKUPLJI, A CENE NASTAVLJAJU DA RASTU! Kvadrat skuplji za 1,19 odsto u drugom tromesečju nego pre godinu dana
Foto: Shutterstock, Ilustracija

tržište ne miruje

STANOVI U SRBIJI SVE SKUPLJI, A CENE NASTAVLJAJU DA RASTU! Kvadrat skuplji za 1,19 odsto u drugom tromesečju nego pre godinu dana

Nekretnine -

Za sve koji žele da obezbede krov nad glavom i kupe stan u Srbiji, loša vest je da cene i dalje rastu. Naime prema saopštenju Republički geodetski zavod (RGZ) u drugom tromesečju ove one su uvećane za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U Beogradu su cene stanova porasle 11,39 odsto, a 11,25 odsto u Vojvodini.

Najveći porast cena stanova od čak 13,95 odsto zabeležen je u regionima Južne i Istočne Srbije. Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora na nivou Srbije porasle su za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je starogradnja imala rast od 12,8 odsto.

Iako je nastavljen trend rasta, cene stanova su se ipak stabilizovale u drugom tromesečju ove godine u odnosu na prvi kvartal, navodi RGZ. Takođe je zabeležen manji broj kupoprodaja stanova. Tome je doprinelo i smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima (sa 18% u prvom tromesečju 2023. na 16% stanova kupljenih na kredit u drugom tromesečju 2023) što je posledica rasta kamatnih stopa.

Iz Zavoda su naveli da je Srbija u odnosu na zemlje Evrope, prema indeksu cena stanova, pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track