Slušaj vest

Ipak, dok neki zanati cvetaju, drugi polako nestaju. Priča iz Zadra vraća nas u prošla vremena kada su brusionice noževa bile neizostavan deo svakodnevnog života.

Jedna od retkih preostalih brusionica u Zadru pripada porodici Glavić, gde otac i sin zajedno neguju ovaj zanat. Dino Glavić, po struci arhitektonski tehničar, sanjao je o karijeri u arhitekturi, ali ga je život ipak vratio zanatu brušenja noževa, kojim se bavio još kao dete. Kaže da nije zažalio.

– Oštrimo noževe, sekire, lance od motornih testera, makaze… – priča Dino Glavić, brusač noževa.

Dino ističe da mu je potrebno oko 15 minuta da naoštriti mesarski nož, a uslugu naplaćuje oko četiri evra (600 dinara).

– Može se živeti od ovoga, jer smo mi turistički grad, ima puno restorana, pa i mi, naravno, imamo posla – dodaje Dino.

Manje posla zimi, ali zanat opstaje

Tokom letnje sezone posla je znatno više, jer kuvari redovno donose noževe na oštrenje. Kako bi proširili delatnost, Glavići su u radnju uveli i izradu ključeva.

– Na poluostrvu nas je sve manje. Tu smo mi, jedan urar, postolar… Ostalih više nema, ništa ne radi – kaže Glavić za HRT.

Ručna izrada noževa za specijalitete od jagnjetine

Dino posebnu pažnju poklanja izradi nožića za jagnjetinu, omiljeno jelo u zadarskom kraju. Svi noževi su ručno izrađeni, a Glavić deli i jedan stručni savet:

– Nikad ne stavljajte noževe u mašinu za pranje sudova – poručuje mladi brusač noževa.

Njegova priča pokazuje da stari zanati i dalje imaju svoje mesto u modernom svetu, naročito kada su povezani sa gastronomijom i turizmom.

BiznisKurir/Dnevno.hr