DINO ZA 15 MINUTA ZARADI 600 RSD: Čovek se bavi starim zanatom, a i dalje mu se isplati - Traže ga naširoko
Na Balkanu sve je veći broj zanatskih radnji, a najviše ih je prošle godine otvoreno u sektoru uslužnih delatnosti – čak više od 8.000.
Ipak, dok neki zanati cvetaju, drugi polako nestaju. Priča iz Zadra vraća nas u prošla vremena kada su brusionice noževa bile neizostavan deo svakodnevnog života.
Jedna od retkih preostalih brusionica u Zadru pripada porodici Glavić, gde otac i sin zajedno neguju ovaj zanat. Dino Glavić, po struci arhitektonski tehničar, sanjao je o karijeri u arhitekturi, ali ga je život ipak vratio zanatu brušenja noževa, kojim se bavio još kao dete. Kaže da nije zažalio.
– Oštrimo noževe, sekire, lance od motornih testera, makaze… – priča Dino Glavić, brusač noževa.
Dino ističe da mu je potrebno oko 15 minuta da naoštriti mesarski nož, a uslugu naplaćuje oko četiri evra (600 dinara).
– Može se živeti od ovoga, jer smo mi turistički grad, ima puno restorana, pa i mi, naravno, imamo posla – dodaje Dino.
Manje posla zimi, ali zanat opstaje
Tokom letnje sezone posla je znatno više, jer kuvari redovno donose noževe na oštrenje. Kako bi proširili delatnost, Glavići su u radnju uveli i izradu ključeva.
– Na poluostrvu nas je sve manje. Tu smo mi, jedan urar, postolar… Ostalih više nema, ništa ne radi – kaže Glavić za HRT.
Ručna izrada noževa za specijalitete od jagnjetine
Dino posebnu pažnju poklanja izradi nožića za jagnjetinu, omiljeno jelo u zadarskom kraju. Svi noževi su ručno izrađeni, a Glavić deli i jedan stručni savet:
– Nikad ne stavljajte noževe u mašinu za pranje sudova – poručuje mladi brusač noževa.
Njegova priča pokazuje da stari zanati i dalje imaju svoje mesto u modernom svetu, naročito kada su povezani sa gastronomijom i turizmom.
BiznisKurir/Dnevno.hr
ODLIČNE RADNE POZICIJE ZA POČETNIKE: Zbog ovih poslova mnogi daju otkaze, utrkuju se kako bi radili baš ovo!