ORASI SADA MOGU DA SE PLATE I DIGITALNOM VALUTOM: Plantaža u Rekovcu jedina nudi ovu mogućnost, a evo u šta onda ulažu
Foto: Shutterstock

dosetili se

ORASI SADA MOGU DA SE PLATE I DIGITALNOM VALUTOM: Plantaža u Rekovcu jedina nudi ovu mogućnost, a evo u šta onda ulažu

Moj biznis -

Tri godine otkako se u Srbiji primenjuje Zakon o digitalnoj imovini, državni regulator je odobrio objavljivanje belog papira za tokene kompanije The Walnut Enterprise sa sedištem u Novom Sadu.

Ovo je tek druga firma u zemlji koja je odlučila da izda digitalne tokene, a pionir na ovom polju bio je beogradski Finspot. Kao što su to uradili njihovi prethodnici, digitalni tokeni i ove kompanije zamišljeni su kao dematerijalizovane obveznice.

Komisija za hartije od vrednosti dala je zeleno svetlo za inicijalnu ponudu 4.400 The Walnut Enterprise tokena (skraćeno TWE_R token), nominalne vrednosti 6.000 dinara i ukupne vrednosti inicijalne ponude 26,4 miliona dinara.

Firma osnovana 2020. bavi se gajenjem voća – sa težištem na orah, a klijentima nudi da preko onlajn platforme dugoročno ulože novac u projekat uzgoja biljaka i zarade od profita koji firma napravi prodajom voća. Emisija tokena služi prikupljanju novca radi finansiranja sopstvenog poslovanja.

orah, orasi
foto: Shutterstock

- Cilj kompanije je da sva sredstva prikupljena na osnovu ovog belog papira dalje koristi za podizanje novih modernih i visokoproduktivnih plantaža oraha sorte čendler, kupovinu nove zemlje, nabavku sadnica, instaliranje sistema za navodnjavanje, ograđivanje zasada, nabavku i popravku neophodne mehanizacije i održavanje poljoprivrednog zemljišta do postizanja samoodrživosti - navodi se u njihovom belom papiru.

U dokumentu je precizirano da se token odnosi na plantažu u Rekovcu od skoro 34.000 kvadratnih metara, gde je od januara do marta ove godine zasađeno 1.100 stabala oraha.

- Investitor kupovinom TWE_R tokena ostvaruje pravo na kamatu čija visina zavisi od profita plantaže – drugim rečima, firma ne može investitorima da garantuje fiksni prihod po osnovu ulaganja, budući da isplativost zavisi od pregršt faktora poput klimatskih uslova i kretanja na tržištu.

Ipak, kompanija u belom papiru objašnjava kako bi takva računica mogla izgledati, a navode i konkretan primer za potencijalnog investitora koji bi kupio 400 njihovih tokena.

biznis.kurir.rs/Bloomberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track