TAMARA LJUBAV PREMA SLATKIŠIMA PRETVORILA U BIZNIS: Završila kurseve u Italiji i Sloveniji, a proizvodu dala ime po svom ljubimcu
Foto: Instagram/Kapetan_Koko

TAMARA LJUBAV PREMA SLATKIŠIMA PRETVORILA U BIZNIS: Završila kurseve u Italiji i Sloveniji, a proizvodu dala ime po svom ljubimcu

Moj biznis -

Tamara Gorjup, koja je po struci profesor sporta, proizvodi zdravu, zanatsku čokoladu od samo četiri sastojka: kakao zrna, koji melje i usitnjava, kakao butera, lešnika i urme. Čokoladi je dala ime Kapetan Koko po svom psu bulterijeru koji je zaštitno lice brenda. Kako bi što više naučila o čokoladi, koju obožava, Tamara je pohađala različite kurseve u zemlji i u instoranstvu. I onda su se javile njene ideje i želja da napravi svoju zdravu čokoladu.

Iako se Tamara veoma dugo bavila sportom i bila reprezentativac u tekvondu i fitnes instruktor, njena ljubav prema čokoladi je bila jača. Zbog toga se njoj posvetila, a i nije mogla da uskladi posao u sportu sa pravljenjem slatkiša.

čokolada, Tamara Gorjup
foto: Printscreen/Instagram/Kapetan_Koko

- Ceo život obožavam čokoladu i sve u vezi sa njom – kako se pravi, procedure, kreativnost oko ukusa i sve. Međutim, kako sam dugo u sportu i toj oblasti, to mi je bilo glavno zanimanje. Nekako nije išlo zajedno. Pre sedam, osamh godina sam otkrila na jednom onlajn kursu da čokolada može da se napravi i u zdravoj varijanti. Tada su krenule moje ideje i želje da stvarno pokrenem tu celu akciju i napravim svoju zdravu čokoladu - otkriva Tamara Gorjup.

Kako ona kaže, završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) i po struci je profesor sporta. Nije školovani čokolatijer. Mnogo je čitala o tome i pohađala je kurseve u Sloveniji.

- U Milanu sam završila kurs bean to bar (od kakao zrna do čokolade) ceo proces. U Beogradu sam završila kurs u Akademiji čokolade, kao i neke onlajn kurseve. Stekla sam teorijska i praktična znanja koja su bila osnovna. I dalje je bila kreativnost, vežba i ljubav - dodaje ona.

čokolada, Tamara Gorjup
foto: Printscreen/Instagram/Kapetan_Koko

Znanja koja je usvojila na kursevima su joj mnogo značila i svakodnevno ih primenjuje u proizvodnji zdrave čokolade Kapetan Koko.

Tamara pravi čokoladu od samog početka, od kakao zrna. Koristi mlin, koji to kakao zrno melje i usitnjava do najfinije teksture, dodaje kakao buter, lešnik i urmu. Prema njenim rečima, sve se melje oko 24 sata.

- Dalje ide u mašinu koja temperira čokoladu, reguliše temperaturu da može lepo da se stegne, zatim se sipa u modle i kasnije pakuje - navodi Tamara.

Sam proizvod pod nazivom Kapetan Koko, koji je dobio ime po Tamarinom psu bulterijeru, predstavlja putovanje u avanturu kroz osmeh.

Ideja je da zameni tugu za radost i da spoji nespojivo – uživanje u čokoladi, bez krivice. To je jedina zanatska čokolada koja se pravi sa urminim šećerom odnosno mlevenom sušenom urmom, direktno od početka od kakao zrna, ističe Tamara.

čokolada, Tamara Gorjup
foto: Printscreen/Instagram/Kapetan_Koko

- Imamo misiju da probudimo zaboravljenu žensku naviku uživanja u čokoladi. Naši kupci su devojke i žene koje žele da se hrane zdravo, a takođe i mame jer smo se neplanirano svideli i deci. To nas izuzetno raduje pošto znamo da su deca najiskreniji kritičari - dodaje ona.

Kapetan Koko se zasad prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Sajt će uskoro biti gotov, pa će ljubitelji zdrave čokolade moći da je poruče i onlajn. Tamara planira i neke nove ukuse: bajadera, gianduja, ,,ferero“ lešnik.

biznis.kurir.rs/Bizlife

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track