NEMCIMA SE NE PIŠE DOBRO: Kroz šest godina veštačka inteligencija im može oduzeti milione radnih mesta, spremne ozbiljne promene
Foto: Shutterstock

najnovije istraživanje

NEMCIMA SE NE PIŠE DOBRO: Kroz šest godina veštačka inteligencija im može oduzeti milione radnih mesta, spremne ozbiljne promene

Moj biznis -

Brzim uvođenjem sistema veštačke inteligencije (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Nemačkoj moraju da se pripreme za ozbiljne profesionalne promene.

Očekuje se da će se do 2030. godine u Nemačkoj promeniti do tri miliona radnih mesta, što je sedam odsto od ukupnog broja zaposlenih, pokazalo je najnovije istraživanje koje je u četvrtak predstavio globalni Mekinzi institut.

Scenario stručnjaka Mekinzi-ja pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u SAD i Evropi. To bi moglo dovesti do automatizacije skoro trećine radnih sati do 2030. godine. Do 2035. godine udeo u EU bi mogao da poraste na 45 odsto. Prema procenama, skoro 12 miliona promena posla bi moglo biti potrebno do 2030. u Evropi i Sjedinjenim Državama.

FT, VI, AI, veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

U Evropi je to 6,5 odsto sadašnjih radnih mesta. Autori vide ovaj trend kao rizik za tržište rada. S jedne strane, teško je popuniti visokokvalifikovana i iznadprosečno plaćena mesta.

S druge strane, moguć je višak radnika u sektoru niskih plata. Najveće promene očekuju se u kancelarijskom poslovanju i u upravnim odeljenjima preduzeća i javnih ustanova. Više od bilo koje druge promene posla zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (54 odsto) u Nemačkoj dolazi iz ovog sektora.

Pored Italije, Nemačka je posebno pogođena jer kancelarijski poslovi čine visok udeo u ukupnoj zaposlenosti. Slede usluge korisnicima i prodaja sa 17 odsto i proizvodne aktivnosti sa 16 odsto.

Nemačka, sneg
foto: Shutterstock

U takvim uslovima stručnjaci iz Mekinzija očekuju pozitivne ekonomske efekte. Ubrzanim uvođenjem veštačke inteligencije i efektivnim daljim usavršavanjem zaposlenih u evropskoj ekonomiji, godišnja stopa rasta produktivnosti do 2030. godine može se povećati na tri odsto.

biznis.kurir.rs/seebiz/preneo: R.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track