JELENA SE BAVI POSLOM KOJI JE SAN SVAKE ŽENE: Sirovine ima u dvorištu, sve radi ručno, a o njene proizvode se prosto otimaju
Foto: Shutterstock

snašla se

JELENA SE BAVI POSLOM KOJI JE SAN SVAKE ŽENE: Sirovine ima u dvorištu, sve radi ručno, a o njene proizvode se prosto otimaju

Moj biznis -

U poslednje vreme sve više se govori o zdravom načinu života, pa je tako i kozmetika od prirodnih sastojaka sve traženija. Lekovito samoniklo bilje je svuda oko nas, dostupno nam je na svakom koraku, a to je vešto iskoristila Jelena Popović iz Maglića koja se već godinama bavi organskom proizvodnjom povrća i lekovitog bilja i na najbolji način koristi njihove potencijale.

- Postoje brojne biljke koje možete koristiti za pripremu svojih ručno izrađenih preparata za lepotu i negu. U dvorištu i bašti uzgajam lavandu, ruže, koprivu, smilje, ruzmarin, kamilicu, nanu, neven - priča Popovićeva.

Prirodna kozmetika po Jeleninoj recepturi

Koliko je važno da jedemo domaću hranu i dišemo čist vazduh, toliko je važno da imamo sapune, kreme i ulja napravljene od prirodnih sastojaka, smatra Popovićeva. Zato svake godine odlazi na Taru i tamo bere brojne biljke, između ostalih, kantarion i hajdučku travu.

Jelena godinama vredno uči o biljkama i njihovim blagodetima, pa sada već može da kaže da ih dobro poznaje, njihov sastav i delovanje. Zato je počela da pravi prirodnu kozmetiku koja neguje, ali i leči.

lekovito bilje, žalfija
foto: Shutterstock

- Prvo sam počela da pravim kreme i sapune, zatim različite vrste melema, kao i šumeće kuglice za stopala, paste za izbeljivanje zuba sa aktivnim ugljem. Lekovito bilje osnova je za pripremu tonika, seruma, preparata za jačanje i negu kose, a to su ulja, čvrsti šamponi, maske - navodi.

Sve je na bazi ulja i butera, kao što je i prirodno ulje ruzmarina - macerat organskog ruzmarina u kvalitetnom hladno ceđenom maslinovom ulju i čisto eterično ulje ruzmarina, a namenjeno je za negu kose, temena glave, obrva, trepavica ili brade.

- Za negu nežne bebine kože kantarionom pravim melem koristeći organska ulja i pčelinji vosak, a za njih su namenjeni i sapuni od kamilice i nevena koji imaju blagotvorno dejstvo - kaže ona.

Kreme od smilja iz Grčke

Priprema i meleme koji su namenjeni trudnicama, a veoma su cenjene njene kreme za negu lica, kao što je prirodni antirid melem.

Lekovito Bilje
foto: Shutterstock

- Ovaj ručno pravljeni melem sadrži kvalitetni prirodni macerat od "besmrtnog" ili "večnog" cveta smilja ubranog u Grčkoj, kao i organska hladno ceđena ulja - objašnjava Jelena Popović.

Rado pravi i prirodne sapune za lice i telo od organskih hladno ceđenih ulja, uz dodatak sušenog mlevenog bilja, kafe, cimeta, koprive, maline, što daje neodoljivu boju sapunima.

- Svi preparati od lekovitog bilja su bez konzervansa i moraju da se čuvaju u frižideru tri meseca, a za to vreme se i potroše - dodaje Jelena.

kurir.rs/ Agroklub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track