DANICA I MIRJANA U PROLEĆE TRLJAJU RUKE: Svoj rad naplaćuju i 5.000 dinara dnevno a gazde su njihovim radom oduševljene
Foto: Privatna Arhiva, RINA

vredne

DANICA I MIRJANA U PROLEĆE TRLJAJU RUKE: Svoj rad naplaćuju i 5.000 dinara dnevno a gazde su njihovim radom oduševljene

Moj biznis -

Danica Vitorović i Mirjana Duković (47) iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši, od kraja marta pa do ovih dana, imale su pune ruke posla u nadnici.

Njihovo zanimanje je obrada malina, a prvo su krenuli sa vezivanjem novih lastara. Sunčani dani bez snega, još su krajem marta, čak i u planinskim selima izmamili poljoprivrednike u njive, kada su se i Mirjana i Danica udružile i krenule sa obradom malina, prvo u njihovom selu, pa i u svim okolnim.

I na njihovim imanjima gaje malinu, ali pored posla u svom domaćinstvu pronašle su vremena i za nadnicu. Za proteklih mesec dana obišle su nekoliko sela u okolini Nove Varoši, Arilja, Čajetine, a u koliko su tek malinjaka ušle, ni same ne znaju da kažu.

maline
foto: Shutterstock

- Posla je puno, naručito u planinskom kraju gde uglavnom živi starije stanovništvo, pa su nemoćni sami da obrađuju zasade i tada zovu nas. Pretežno se svima odazovemo, gde god možemo da stignemo da uradimo, nije lako, ali ovaj posao, bar nas dve, ne doživljavamo kao teret, već ga radimo sa lakoćom - kaže Mirjana.

Do berbe 'crvenog zlata' potrebno je dosta rada u malinjacima, obrade zasada, a prvi korak svake naredne sezone je vezivanje mladih lastara na kojima će roditi plodovi predstojećeg leta. I tu je potrebno znanje, umeće i iskustvo.

- Vezivanjem malina se određuje sudbina mladih lastara, jer ih prilikom vezivanja biramo da bolji i lepši ostanu, dok one koji su lošiji ne vezujemo. Radom se stekne rutina, pa čini mi se ovaj posao bih mogla da radim i zatvorenih očiju - priča nam Danica.

Za deset sati njihovog rada dnevnica je 5.000 dinara, kažu, zadovoljne su, ali i domaćini kod kojih su u nadnici.

Još uvek se pitaju da li će ovo voće 'preživeti' aprilski mraz, i rod biti dobar, kao i ako bude sve kako treba, da li će ih cena na tržištu ohrabriti i isplatiti im trud?

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track